Психология на развитието

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Психология на развитието, позната още и като човешко развитие, е дял от психологията, който изучава систематично психологическите промени, които се появяват при човека в процеса на неговия живот. Основно се занимава с бебетата и децата, но изследванията включват също така и развитието на възрастните. Това поле изследва промените от широк диапазон от теми, включително моторните умения и други психофизиологични процеси; когнитивно развитие, включващо области като разрешаване на проблеми (problem solving), морално разбиране и концептуално разбиране; усвояване на език; социално, лично и емоционално развитие; Аз-концепция и формиране на идентичността.

Много изследователи се интересуват от взаимодействието между личните характеристики, индивидуалното поведение и факторите на средата, включително социалния контекст и тяхното влияние върху развитието на личността; други са по-фокусирани върху подхода.

Подходи[редактиране | редактиране на кода]

Много теоретични перспективи се опитват да обяснят развитието. Сред най-забележителните са: стадиалната теория на Жан Пиаже, Лев Виготски и социалният контекстуализъм (и нейните наследници Културната теория на развитието на Майкъл Кол и Теорията на екологичните системи на Юри Бронфенбренър), Теорията за социално учене на Алберт Бандура и други.

В по-малка степен исторически теории продължават да доставят основа за допълнителни изследвания. Сред тях са осемте стадии на психосоциално развитие на Ерик Ериксън и бихевиоризма на Джон Уотсън и Бъръс Скинър.

Много други теории са известни с приносите си към дадени аспекти на развитието. Например теорията на привързаността описва видовете междуличностни взаимоотношения, а Лоурънс Колберг описва стадиите на развитие на морала.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Developmental psychology в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​