Лоурънс Колберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лоурънс Колберг
Lawrence Kohlberg
американски психолог
Роден
Починал
19 януари 1987 г. (59 г.)
Националност Флаг на САЩ САЩ
Научна дейност
Област Психология
Образование Чикагски университет
Работил в Чикагски университет
Харвардски университет
Повлиян Жан Пиаже

Лоурънс Колберг (на английски: Lawrence Kohlberg) е американски психолог, който работи като професор в Чикагския университет, както и в Харвард. Известен е със своите изследвания върху моралното образование. Близък последовател на Теорията за когнитивното развитие на Жан Пиаже. Работата на Колберг оказва влияние и разширява идеите на неговия предшественик, но в същото време създава ново поле вътре в психологията: "морално развитие". Такива учени като Елиът Турел и Джеймс Рест отговарят на работата на Колберг със свои значителни приноси.

През 1958 г. в своята дисертация Лоурънс Колберг написва това, което сега е известно като стадии на морално развитие на Колберг.[1] Тези стадии са план на морална адекватност, формулирана, за да обясни развитието на моралното мислене. Създадена, докато учи в университета в Чикаго, теорията е вдъхновена от работата на Жан Пиаже и на очарованието от детската реакция на моралните дилеми.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Kohlberg, Lawrence. The Development of Modes of Thinking and Choices in Years 10 to 16. // Ph. D. Dissertation, University of Chicago. 1958.
  2. ((en)) Crain, William C.. Theories of Development. 2Rev Ed. Prentice-Hall, 1985. ISBN 0-13-913617-7.
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.