Лоурънс Колберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лоурънс Колберг
американски психолог
Роден
Починал
19 януари 1987 г. (59 г.)
[[]] САЩ
Научна дейност
Област Психология
Повлиян Жан Пиаже

Лоурънс Колберг (на английски: Lawrence Kohlberg) е американски психолог, който работи като професор в Университета в Чикаго, както и в Харвард. Познат е със своите изследвания върху моралното образование. Близък последовател на Теорията за когнитивното развитие на Жан Пиаже. Работата на Колберг оказва влияние и разширява идеите на неговия предшественик, но в същото време създава ново поле вътре в психологията: "морално развитие". Учени, такива като Елиът Турел и Джеймс Рест отговарят на работата на Колберг със свои значителни приноси.

През 1958 в своята дисертация Лоурънс Колберг написва това което сега е познато като стадии на морално развитие на Колберг.[1] Тези стадии са план на морална адекватност формулирана, за да обясни развитието на моралното мислене. Създадена, докато учи в университета в Чикаго, теорията е вдъхновена от работата на Жан Пиаже и на очарованието от детската реакция на моралните дилеми.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kohlberg, Lawrence. The Development of Modes of Thinking and Choices in Years 10 to 16. // Ph. D. Dissertation, University of Chicago. 1958.
  2. Crain, William C.. Theories of Development. 2Rev Ed. Prentice-Hall, 1985. ISBN 0-13-913617-7.
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.