Биопсихология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Поведенческата неврология, също позната като биологична психология[1], биопсихология или психобиология[2] е прилагане на принципите на биологията, в частност на невробиологията, за изучаване на умствените процеси и поведението на хората и животните (без примати). Обикновено изследва на нивата на нервите, невротрансмитерите, циркулацията в мозъка основните биологични процеси, които стоят в основата на нормалното и анормалното поведение.

Психобиологът например може да сравни непознато импринтинг поведение при гъските с ранното поведение на привързаност при човешките деца и да създаде теория около тези два феномена. Поведенческите невроучени могат често да се интересуват от измерването на някои биологически променливи, тоест анатомически, физиологически и генетични променливи в опит да ги свърже квантативно (количествено) или квалитативно (качествено) с психологическа или поведенческа променлива и по този начин да допринесе към практиката, основана на доказателства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Behavioral neuroscience“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]