Кукери (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кукери
Стил поп-музика
Активност 1968 – 1998
Музикален издател Балкантон
Членове Иван Иванов-Джон - китара, вокал
Данаил Драганов - клавишни, вокал, китара, аранжор (от 1977)
Стефан Попов - ударни, вокал (от 1978)
Нели Янкова – вокал, клавир
Бивши членове Пламен Басаров - бас, вокал (до 1983)
Стайко Стайков - ударни (до 1976)
Розина Караславова - вокал
Биляна Василева - вокал
Джина Иванова – вокал

„Кукери“ е популярна българска поп група. Създадена е в Русе през 1966 година в Русенската английска гимназия. В първия състав са Иван Иванов – Джон и басистът Пламен Басаров, ученици в гимназията. Пианистът Стайко Стайков е ученик в Музикалното училище в Русе, специалност цигулка. И тримата пристигат в София, за да следват. Джон - английска филология, Пламен - архитектура , Стайко в Ковсерваторията. Бъдещата им вокалистка Нели Янкова е ученичка в Софийското музикално училище.

От 1973 г. групата активно сътрудничи на младежките редакции при КТР и е една от първите в движението за политически песни „Ален мак”.

В средата на 70-е представят песни на различни конкурси. На Младежкия конкурс за забавна песен награди печелят: „Длан подай” – наградата на „Балкантон” – 1975 г.; „Изгубени есени” – първа награда, наградите на БНТ (по онова време БТ) и публиката - 1976 г. (и двете са по музика на Любомир Денев); „Закъсняла пролет” (муз. Данаил Драганов) - наградата на БТ. На фестивала „Златният Орфей” „Юнак дядо” (м. Стефан Драгостинов) печели втора награда и наградата на СБК – 1978 г.

През 80-е групата работи в скандинавските страни, Германия и Холандия. Особена популярност придобива съвместната концертна програма с „Трамвай № 5” (турне в Русия, рецитал на конкурса „Мелодия на годината” – 1987 г.).

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България