Културна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Културна война (на немски: Kulturkampf) е война между общества или социални групи, които имат и са характеризирани от различни идеи и идеали, вярвания, философии, културни ценности и модели на поведение [1][2].

История[редактиране | редактиране на кода]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Фразата „културна война“ е международен термин и заемка (калка) от немския термин Kulturkampf. Немската дума Kulturkampf (културна борба) се отнася до сблъсъците между културни и религиозни групи в кампанията от 1871 до 1878 при Канцлера Ото фон Бисмарк по време на Германската империя срещу влиянието на Римокатолическата църква[3].

В САЩ[редактиране | редактиране на кода]

В САЩ употребата на термина е била използвана да означи конфликтът между ценностите, смятани за традиционалистки (традиционален консерватизъм) и либерални. Тази употреба произтича от станалия видим през 20-те на 20 век конфликт между селското и градското в САЩ, което е последвано от няколко десетилетия на имиграция към градовете, това довежда до културни промени и тенденции на модернизация. Терминът е предефиниран от Джеймс Дейвидсън Хънтър през 1991 в неговата книга Културни войни: Борбата за дефиниране на Америка. (Culture Wars: The Struggle to Define America.) В нея той проследява тези културни движения от 1960 до годината на издаване [4].

Разграничение[редактиране | редактиране на кода]

Макар че терминът културна война има звучене като тема от военното дело, в действителност войните и конфликтите, които се зараждат или са базирани на културни различия или несъгласия са разглеждани от термина културен конфликт [5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) culture war Архив на оригинала от 2014-09-05 в Wayback Machine., Oxford dictionaries
  2. ((en)) culture war @ Dictionary.com's 21st Century Lexicon
  3. ((en)) Martin Spahn, "Kulturkampf", The Catholic Encyclopedia, том 8, Robert Appleton Company, 1910
  4. ((en)) Holt Cameron, Douglas. Cultural Strategy. Oxford University Press, 2010.
  5. ((en)) Michelle LeBaron, Culture and Conflict, юли 2003

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]