Къща на Тодор Бурмов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къща на Тодор Бурмов
Къщата, 2017 г.
Къщата, 2017 г.
Карта Местоположение в Столична община
Местоположение София, България
Изграждане1899 г.
Етажитри
Паметна плоча на Тодор Бурмов и Стоян Данев на фасадата на къщата им

Къщата на Тодор Бурмов, известна още като Бурмовата къща се намира на ул. „Врабча“ 7 в София.[1]

Построена е през 1899 г. за нуждите на семейството на политика Тодор Бурмов. По същото време дъщеря му Рада встъпва в брак с юриста Стоян Данев.

Архитектурата на къщата е повлияна от модата в архитектурата в Европа по онова време. Декорирана е с щитове и медальони.

Къщата се състои от два етажа с по три просторни стаи и голям вестибюл на всеки от тях. Поради факта, че се намира на североизточния край на дворцовия парк, от който е била отделена с каменен зид, цар Фердинант решава да я откупи след смъртта на политика, за да закръгли границите на двореца, като отваря врата през каменния зид, за да я свърже с царското имения. От тогава до заличаването на българската монархия Бурмовата къща се използвала за жилище на неженените адютанти и секретари на двореца. В нея са живели хора като Иван Багрянов и Коста Скутунов.[2]

След национализацията е използвана за детска градина. На фасадата ѝ е поставена паметна плоча в чест на Тодор Бурмов и Стоян Данев.[1] Днес мястото е сред непопулярните софийски архитектурни атракции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Екимова-Мелнишка, Мариана. Къщите говорят. София, Нов български университет, 2016. ISBN 978-954-535-942-2. с. 25 – 26.
  2. Скутунов, Коста. Бурни времена. София, Българска История, 2020. ISBN 978-619-7496-63-5. с. 100.