ЛАРП

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

The 7 Hills.jpg

Кралството на Седемте Хълма (отгоре) и Клан Дуло (отдолу), два от най-развитите български ЛАРП клана.

ЛАРП (от английското LARP – „Live Action Role Playing“) е форма на ролева игра, свързана с настолните ролеви игри, но подобна повече на импровизиран театър. На български са наричани и „ролеви игри на живо“, тъй като за разлика от настолните такива, при ЛАРП играта се разиграва не „на думи“, във въображението на играчите, а на живо – от тях се изисква да отиграват своите персонажи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Може да се каже, че ларп се играе от столетия, доколкото дори играта на стражари и апаши и други подобни детски игри по същество представляват ролеви игри на живо. Играта получава по-сериозен тласък през 1970-те и 1980-те години и след това, с развитието на определени литературни жанрове (фантастика и фентъзи) и на настолните ролеви игри, както и с разпространяването на постмодерните идеи за интерактивност.

Днес ларп е популярна игра в цяла Европа, САЩ и Русия и се организира както от любителски клубове и сдружения с нестопанска цел, така и от търговски структури.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Ларп игрите протичат в предварително определен контекст – играчите са се разбрали за „света“ в който ще се изиграе играта. Това най-често е фантастичен свят, вдъхновен или наподобяващ световете от книгите на писатели като Дж. Р. Р. Толкин, но може да бъде и футуристичен или съвременен. Освен фентъзи, ларповете могат да бъдат научно-фантастични, исторически (без да са точни възстановки), военни, шпионски и др.

Ларп игрите могат да бъдат по-„ролево” насочени или по-състезателно насочени. В първия случай се отделя повече внимание на качеството на изиграване на ролите и се развиват по-сложни сюжети. Във втория те повече наподобяват военни игри или, по изказването на един играч, „средновековен пейнтбол“.

В зависимост от тематиката на играта, тя се провежда на място, което в най-голяма степен удовлетворява контекста на света и да насърчава и подпомага играчите да импровизират адекватно. Най-често това е място сред природата (гори, поляни) – това е характерно за фентъзи ларповете. Но ако конкретната игра е в съвременен контекст, тя може да се проведе и на изоставена строителна площадка или дори в града, като задачата е с повишена трудност, защото участниците трябва да се съобразяват и с реакцията на „цивилните“ минувачи на техните привидно странни действия.

Със своите особености ларп игрите подпомагат уменията за разбиране на други хора и други действителности, развиват фантазията, насърчават интереса към литературата, историята и антропологията, както и любовта към природата, подтикват към физическа активност. Ларп игрите възпитава в привързаност към принципи и ценности като чест и дълг, защото дори за героите, за които сме свикнали да мислим като „отрицателни“, когато се наложи да ги изиграем, откриваме, че много често в действителност те също се ръководят от принципи, от които се ръководят и „положителните“ герои – сред които верността, смелостта, приятелството и дори любовта – откритие, което учи и на толерантност.

В ЛАРП-а освен отделни (или още „свободни“) играчи, има и групи от хора, обединени от обща идея, раса или каквато и да било друга цел (в игровия свят на ЛАРПа) – т.нар. „кланове“. За клан се смята всяка група, която е съставена от поне 6 човека, има водач, име и собствен символ (знаме). Клановете участват заедно на клановите ЛАРПове, които се провеждат веднъж годишно.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от настолните ролеви игри, при ЛАРП :

  • играчите не са седнали около маса, а играят на открито – обикновено в парк или крайградска местност;
  • почти задължително е играчите да се предрешават като своите персонажи (всеки според възможностите си);
  • използват се фалшиви (безопасни) оръжия – мечове от пластмаса и т.н.;
  • изходът от битките се решава не чрез абстрактна система от правила, а в „истински“ схватки, и зависи от реалните качества на играчите (физическа подготовка и бойни умения);

За разлика от театъра, при ЛАРП :

  • игрите не са „представления за пред публика“, целта е да се забавляват самите играчи;
  • обикновено не съществува предварително изготвен сценарий, който стриктно трябва да се спазва – ЛАРП не е театрално представление, разчита се на импровизацията на играчите, въпреки че обикновено съществува някакъв груб сценарий на „приключението“;
  • присъстват силно изразен състезателен елемент – все пак това е игра.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България ЛАРП се играе организирано от 2004 г., въпреки че практикуването на ролеви игри датира от по-отдавна. Зад популяризирането на играта в страната стоят няколко почитателски клуба от областта на фантастичната литература, музиката, историята и др., сред които Българската Бард Гилдия, Българското Толкин общество, Прабългарската школа „Багатур“, бургаският Клуб Валарома, варненският клуб „Землемория“ и др.

Основни ЛАРП кланове в България са Дуло, Орден на Осемте (наследник на Гвардия на Арменелос), Глутницата, Урук, Нолдор, Сребротрън, Кралството на Седемте хълма, Вестителите на Хаоса, Тъмната гвардия, Източен вятър, Рошавите Гарги, Гилдията на крадците, Легиона на забравените, Понтус, Бдин, Рицарите на Ферумгард, Пазителите на Светлината, Форандир, Черното Слънце, Мордуин, Клан Аркона.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]