Лададика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лададика
Λαδάδικα
— квартал —
Улица „Египтос“
Улица „Египтос
Страна Гърция
ОбластЗападна Македония
ДемСолун
Лададика в Общомедия

Лада̀дика (на гръцки: Λαδάδικα) е името на квартал и историческа забележителност в град Солун, Гърция.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Улица „Катунис

Кварталът е разположен в близост до пристанището на Солун[1] и в продължение на векове е един от най-важните пазари на града. Името му идва от многобройните дюкянчета за зехтин в района.[2] В него са живели много от евреите на града,[3] а в близост е Франкомахала,[4] с френските/ италианските си търговци и жители.

В годините преди Първата световна война, Лададика е район на червените фенери, с множество публични домове. През 1985 г. е вписан като обект на културното наследство от Министерството на културата. Отличаващият се архитектурен стил на квартала със сгради от XIX век е добре запазен.

След известни обновления през 80-те години на XX век, Лададика формира развлекателния район на града.[2][5] Множество барове, нощни клубове, ресторанти и таверни са заели мястото на старите магазинчета за зехтин и търговски складове, разпръснати из лабиринт от пешеходни улици и малки площадчета.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ladadika в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​