Лайта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лайта
Leitha Pitten Schwarza.JPG
Река Лайта
Общи сведения
Местоположение Централна Европа
Дължина 180 km
Отток 10 m³/s
Начало
Място двете течения Шварца и Питен
Устие
Място Дунав
Координати 47°44′12.12″ с. ш. 16°13′49.08″ и. д. / 47.7367° с. ш. 16.2303° и. д.
Лайта в Общомедия

Лайта (на немски: Leitha; на унгарски: Lajta; на чешки и на словашки: Litava) е река в Централна Европа с обща дължина около 180 km. Тя се формира в Източна Австрия при сливане на двете течения (Шварца и Питен). До 1921 г. Лайта е част от австрийско-унгарската граница.

Около Никелсдорф, реката преминава в модерна Унгария, където става приток на Дунав близост до Староград (унгарски: Mosonmagyaróvár).

Няколко канала се разклоняват от Лайта и нейните притоци. В каналите в миналото се е развивала текстилна промишленост, а сега има малки водни електроцентрали.

Историческо значение[редактиране | редактиране на кода]

Историческите наименования Цислейтания и Транслейтания идват от река Лайта. След договора от 1867 между Кралство Австрия и Кралство Унгария, с който се създава дуалистичната монархия Австро-Унгария, Транслейтания („отвъд Лайта“) е разговорна дума за региона извън Лайта (което означава Унгария), докато „Цислейтания“ („от тази страна на Лайта“) бил района около Виена (което означава Австрия ). По същия начин, това е и име за Кралство Унгария.

Тези имена отразяват австрийска и перспектива по отношение на останалата част от Австро-Унгария, защото центърът на Виена лежи на тази страна, а другата страна е Унгария. Също така, Галиция и Буковина, които се считат за част от Цислейтания лежат на изток, по-близо до Унгария. Също така, река Морава оформя границата между Моравия и Унгария, тази област е сега в Словакия.