Ламек (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Снимка от самолет на селището Ламек и пристанището му

Остров Ламек (на английски: Lamèque Island, на френски: Île Lameque) е най-големият остров в провинция Ню Брунсуик. Площта му е 150 km²[1], която му отрежда 127-мо място сред островите на Канада.

Островът се намира в западната част на залива Сейнт Лорънс, като заедно с намиращият се северно от него остров Миско, загражда от изток залива Шальор. На юг двата малки залива Шипеган и Карибу отделят острова от континенталната част на провинцията, а на север протока Миско и залива Миско Харбър го отделят от по-малкия остров Миско.

Бреговата линия с дължина 101 km[1] е силно разчленена. За разлика от източното крайбрежие, което е праволинейно без никакви заливи, то по западното и особено по югозападното крайбрежие има множество удобни заливи, разделени помежду си от полуострови. Тук най-голям залив е Ламек. Дължината на острова от север на юг е 21 км, а максималната му ширина – 12 км.

Релефът е равнинен, като само отделни ниски заоблени възвишения надхвърлят височина от 20 м. Има няколко малки езера, като най-голямото е езерото Гран Лак в югоизточната част на острова, което е дълго 2,3 км, а максималната му ширина достига до 600 м. Голяма част от острова е заблатена.

На острова има 15 малки селища, разположени само по крайбрежието: 5 на източното крайбрежие, а останалите на югозападното и западното. Най-голямото от тях е Ламек, в което през 2001 г. живеят 1580 човека. Основният поминък на населението на острова е риболова, добива на торфен мъх от множеството блата и през последните години обслужването на множеството туристи практикуващи спортовете уиндсърф, кайтсърф и сноукайтинг, за които има идеални условия край бреговете на острова.

На юг остров Ламек е свързан с континенталната част на Канада чрез 1000-метров насип (дамба) през протока, отделящ го от континента, като в средата на протока е построен 200-метров подвижен мост, по който е прокарано шосе. Подобно съоръжение има и на север с дължина 2 км, което го свързва с остров Миско, като тук мостът е дълъг 500 м и не е подвижен.

Островът е открит в края на юли 1534 г. от френския мореплавател Жак Картие по време на първото му плаване за търсене на т.н. "Северозападен морски проход".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Lamèque Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.