Направо към съдържанието

Ланча Аугуста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ланча Аугуста
МаркаЛанча
Произвежданот 1933 до 1936
Сглобяван вБорго сон Паоло, Торино, Италия
Предходен моделЛанча Ламбда
НаследникЛанча Априлия
Задвижване
Положение на двигателПредно разположен двигател
Скоростна кутия4-степенна ръчна
Други характеристики
Платформамалолитражен автомобил
Купеградски автомобил
Междуосие2595 mm
Дължина3814 mm
Ширина1450 mm
Височина1510 mm
Тегло830 kg
Ланча Аугуста в Общомедия

Ланча Аугуста е италиански автомобил, произвеждан през 30-те години на XX век от Ланча.

Във време на петролна криза в световен мащаб екипът на Винченцо Ланча започва работа по нов автомобил в средата на 1930 г. Подобно на Ланча Артена инженерите от Ланча работят върху автомобил с двулитров двигател с 5 пълноценни места. С този автомобил подобно на Ланча Ламбда, компанията се надява да продаде автомобилите си и на пазара зад океана. Подобрява се носещата конструкция на бъдещата Ланча Аугуста и се правят промени, свързани с горивния процес, за да бъде ограничен разходът на гориво. Аугуста е била добре приета на италианската автомобилна сцена. Моделът е основен конкурент на Фиат 508. Конкурира се успешно особено на френския пазар на малолитражни автомобили.

Новата форма на автомобила и иновативният дизайн на различните версии правят Ланча Аугуста освен стилен иновативен автомобил, също и водещ екстериорен автомобил. Предноразположеният двигател е поместен в нов трапецовиден корпус, който притежава елегантни отвори. Калниците на автомобила са издигнати да подчертаят стила на автомобила. Предните фарове са събрани по компактни, а между тях е разположена новата радиаторна решетка. Задната част е по-обемиста, отколкото тази на предшественика и. Елегантно са оформени чертите на задния капак.

Ланча Аугуста Кабриолет

[редактиране | редактиране на кода]

Година след излизането на модела в Милано е представен кабриолет.

1935 Ланча Белна Кабриолет Портут

Ланча Аугуста Белна

[редактиране | редактиране на кода]

На базата на кабриолет версията на автомобила през 1937 г. е разработен роудстър – Ланча Белна Портут. Автомобилът участва в много легендарни състезания и е високо ценен в класа на роудстърите.

1935 Ланча Белна Роудстър Портут

През трите години на производство общо са произведени 14 107 автомобила.