Латвийска академия на науките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Латвийска академия на науките
Сградата на Латвийската академия на науките
Сградата на Латвийската академия на науките
Местоположение в Рига
Информация
Основана 14 февруари 1946
Седалище Рига, Латвия
Координати 56°56′36″ с. ш. 24°07′19″ и. д. / 56.943333° с. ш. 24.121944° и. д.
Президент Оярс Спаритис
Сайт www.lza.lv/index.php?mylang=english
Map of Riga.png
56.9433° с. ш. 24.1219° и. д.
Местоположение в Рига
Латвийска академия на науките в Общомедия

Латвийската академия на науките (на латвийски: Zinātņu akadēmija) е официалната академия на науките в Латвия. Намира се в Рига и обединявайки водещи учени от страната. Тя е създадена с името „Академия на науките на Латвийска съветска социалистическа република“ (на латвийски: Latvijas PSR Zinātņu akadēmija).[1] Настоящия президент на академията е Оярс Спаритис.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на Латвийската Академия на науките е построена след Втората Световна война, в периода 1951 – 1961 г. Финансирането е събрано чрез новосъздаден колхоз в Латвия и по-нататъшната издръжка се събира, като „доброволни дарения“, които се приспада от заплатата на селското население.[2]

Сградата е украсена с множество символ на комунизма преплетени в латвийски народни орнаменти и мотиви. Шпицът първоначално е била украсена с венец и петолъчка, която е била премахната, след обявяването на независимостта на Латвия през 1991 г. С височината си от 108 м, сградата е първия небостъргач в републиката и е най-високата сграда в Латвия, до построяването на централата на Swedbank в Латвия (121 м). Също така е ѝ една от най-високите стоманобетонни сгради в света.

Сградата, проектирана от Освалдс Тилманис Апситис и Карлис Плуксне. Тя наподобява на сталински небостъргач, които са често срещани по това време, като по-късно започват да се наричат Сталинистка архитектура(понякога наричана Социалистически класицизъм). Небостъргачът прилича на много други сгради, построени в СССР по това време, особено на главната сграда на Московския държавен университет. Местните прякори включват „Сталинската Торта“ и „Кремъл“.

Панорама над Рига е достъпна за посетители от 17 етаж на сградата(на височина 65 м). Кулата се намира в покрайнините на Маскавас.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]