Латински мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Латински мост
Latinska ćuprija
Основни данни
Предназначение пътен мост
Пресича река Миляцка
Местоположение Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Сараево, Босна и Херцеговина
По-горен Царев мост
По-долен Джумурия мост
Технически данни
Конструкция сводове
Материал камък
Брой отвори 4
История
Построен 16 век
Карта
Reliefkarte Bosnien und Herzegowina.png
43.8577° с. ш. 18.429° и. д.
Местоположение в Босна и Херцеговина
Латински мост в Общомедия

Латинският мост (на босненски: Latinska ćuprija; на сръбски: Латински мост или Latinski most, в периода 1918-1992 се нарича Принципов мост) е сред най-старите мостове на река Миляцка в Сараево.

Първият мост на това място е бил дървен и е посочен в преброителния списък на Босненския санджак от 1541 г. По-късно старият дървен мост е бил заменен от каменно съоръжение. По време на голямото наводнение в Сараево от 1791 г. мостът е повреден, като средствата за неговата реконструкция са дадени от хаджи Абдула Брига. Възстановяването му е продължило от 1798 до 1799 г. Реконструкцията е дело на местни майстори, което е посочено в документите от епохата.

Смята се, че първоначално мостът е имал 4 стълба, на които се извивали 5 арки, но при регулацията на коритото на река Миляцка през 19 век стълб е бил зазидан и така мостът останал с 4 свода. Двата характерни преливника му придават известна самобитност, поради което са изобразени в герба на Сараево. По времето на Австро-Унгария към моста са добавени конзолни тротоари от 2-те му страни. Построен е от бигор и варовик.

В миналото мостът е свързвал десния бряг на река Миляцка, където е бил католическият квартал, наричан „Латинлук“, с останалата част на Сараево. Оттук идва и името му – „Латински мост“.

Близо до моста по време на Сараевския атентат през 1914 г. са убити наследникът на австро-унгарския трон ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София, херцогиня на Хоенберг. След покушението на моста е построен паметник, който е разрушен през 1918 г. Днес фрагменти от него се пазят в Музея на Сараево.

В периода между 2-те световни войни, след Втората световна война и преди Войната в Босна и Херцеговина мостът е наречен „Принципов мост“ в чест на Гаврило Принцип.

От 1992 г. мостът носи старато си име. Реконструиран е в периода 2003 - 2004 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]