Легендарная тачанка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Легендарная тачанка
Легендарная тачанка
Монумент «Легендарна тачанка» (Каховка) 13.jpg
Местоположение в Каховка
Вид паметник
Местоположение Flag of Ukraine.svg Каховка, Украйна
Изграждане 1967 г.
Легендарная тачанка в Общомедия

Легендарная тачанка е паметник издигнат в чест на 50 годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция, посветен в чест на боя при Каховка по времето на Гражданската война в Русия.

Монументът се намира в градчето Каховка, Херсонска област, Украйна. Паметникът е символ на тачанката, която в годините на Гражданската война в Русия придобива широка известност и употреба в конните войски на Червената армия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за създаването на този паметник съзрява през 1950-те години. През 1956 е отлят чугунен макет - първообраз на настоящия паметник, който днес е част от експозицията към музея в Каховка. В следващите години екип от скулптори създават окончателния проект на паметника.

През месеците юли и август на 1967 година с помощта на камиони отделните елементи на настоящия паметник са доставени от Ленинград в Каховка. Бронзовият монумент тежи повече от 60 тона. Сглобяването на паметника е извършено върху предварително подготвен курган в непосредствена близост до паметника на маршал Василий Блюхер. Откриването му е било на 27 октомври 1967 г.

Авторският колектив работил за изготвянето на монумента през 1969 г. и наградeн с Държавна награда на СССР[1].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]