Лин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лин (риба))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Лин.

Лин
Tinca tinca Prague Vltava 2.jpg
Лин (Tinca tinca)
Природозащитен статут
незастрашен вид
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Cypriniformes Шараноподобни
семейство: Cyprinidae Шаранови
род: Tinca Линове
вид: T. tinca Лин
Научно наименование
Уикивидове Tinca tinca
Linnaeus, 1758
лин в Общомедия

Линът или каленикът (Tinca tinca) е вид речна риба от семейство Шаранови. Широко разпространена в цяла Европа, тя обитава блата, гьолове и бавнотечащи реки с кални дъна, гъста растителност и ниско съдържание на кислород.

Линът е бавнорастяща риба и обикновено достига 2 кг. Въпреки това, съществуват и доста по-едри екземпляри. Световният рекорд е 4,64 кг и е поставен в река Люнгбион край Калмар, Швеция.[1] На цвят е маслинено-зелена и люспите ѝ са ситни. Тялото ѝ е тромаво и пригодено за бавен и ленив начин на живот. Перките са закръглени и малки в сравнение с останалото тяло. Очите ѝ са малки и червени на цвят. Устата ѝ има чифт мустачки, като на шаран. Покрита е със слуз която я прави доста хлъзгава.

Храни се с растения, насекоми и мекотели които издълбава от дъното. Линът е обект на риболов и е силен боец.

Линът е праисторическа риба, достигнала развитието си до наши дни, заедно с михалцата (Lota lota), сомът (Silurus glanis) и праисторическата риба латимерия или целокант (Latimeria chalumnae). Линът е покрит с тъмномаслинено зелени люспи и много хлъзгава гъста слуз, което го прави трудно уловим с ръка, и още по труден за чистене. Линът се нарича още ,,лекарят на рибите,, поради лечебните свойства на слузта му, която е развил с течение на милиони години. Линът почти няма врагове, рядко се наранява и не боледува.

Този вид риба се среща много рядко и е почти на изчезване във водоемите на България и се улавя все по трудно. Много деликатна риба е , храни се изключително предпазливо и води уседнал (ленив) начин на живот. Месото има много добри вкусови качества, заради което линът се наричана още блатна пъстърва.[източник? (Поискан преди 14 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ALL TACKLE RECORDS FOR TENCH. // INTERNATIONAL GAME FISH ASSOCIATION. Посетен на 2011-06-19.