Листояди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Листояди
ChrysomelidaeSpec.png
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Бръмбари (Coleoptera)
надсемейство:Chrysomeloidea
семейство:Листояди (Chrysomelidae)
Научно наименование
Latreille, 1802 г.
Листояди в Общомедия
[ редактиране ]

Листоя̀ди (Chrysomelidae) – едно от най-големите семейства бръмбари включващо над 35 000 описани вида включени в 2 500 рода, от които в България са установени 522 вида.[1] Както ларвите, така и възрастните форми се хранят с различни растителни тъкани и много от тях са сериозни селскостопански неприятели — колорадски бръмбар, земни бълхи и др.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Листоядите се срещат навсякъде без Антарктика и големите географски ширини на Арктика, като най-голямо е разнообразието им в тропиците.[2]

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Листоядите са изключително разнообразни по форма и затова е трудно да се даде някаква обща характеристика за цялото семейство. Обикновено са сравнително овални – от почти кръгли (напр. Discomorpha) до силно издължени. На големина варират от много малки (1 mm при някои представители на Alticini) до големи почти 3 cm (Hispinae). Окраската им е разнообразна, често с петна или ивици, често ярко оцветена, понякога с металически отблясък.[3] Главата е сравнително къса, понякога в голяма степен и дори напълно скрита при поглед отгоре (много Cassidinae, Cryptocephalinae). Елитрите обикновено покриват цялото коремче.

Формулата на ходилото им обикновено е 5-5-5 (т.е. всяко ходило има по пет сегмента), въпреки че прилича на 4-4-4 тъй като четвъртият сегмент е съвсем малък и закрит от третия.[2] При някои (Cassidinae), формулата е същинска 4-4-4, а при един вид (Leucispa) е 3-3-3.

Антените на листоядите се различават от тези на сестринската им група (Cerambycidae) по това, че са по-къси (рядко надвишават половината дължина на тялото) и не са частично заобиколени от очите.

Биология[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните форми на листоядите най-често се хранят с листата, понякога и с корените и цветните части на растенията. Ларвите имат подобни хранителни навици, но по-често живеят под земята и се хранят с подземните части. По-особени хранителни навици имат представителите на Cryptocephalinae, ларвите на които включват в менюто си мъртви растителни тъкани като окапали листа и кората на опадали клонки.[2] Ларвите на Clytra (също от подсем. Cryptocephalinae) са наблюдавани да се хранят с яйца на мравки.[4] Ларвите на Sagra образуват гали в стъблата на полудървесни растения.[2] Повечето листояди са тясно специализирани и се хранят с един или няколко сродни вида растения.[4][2]

Листоядите са сухоземни насекоми живеещи на открито или под земята; изключение правят ларвите на Donaciinae които са водни и се хранят с подводните части на растенията.[2]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Chrysomelidae, заедно със сестринската си група Cerambycidae, са обединени в надсемейство Chrysomeloidea, което спада към подразред Polyphaga на твърдокрилите.

Вътрешната класификация на листоядите е все още непълно изяснена. Доскоро смятаното за отделно семейство Bruchinae (преди това Bruchidae) е включено в рамките на листоядите.

Последните филогенетични анализи на Reid от 1995 г. и 2000 г. разделят Chrysomelidae на следните подсемейства[2]:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gruev, Blagoy, Tomov, Vassil. Distributional Atlas and Catalogue of the Leaf Beetles of Bulgaria. Sofia-Moscow, Pensoft, 2007. ISBN 954-642-271-1.
  2. а б в г д е ж Arnett, Ross, Thomas, Michael, Skelley, Paul. American Beetles, Volume II: Polyphaga: Scarabaeoidea through Curculionoidea. CRC Press, 2002. ISBN 0849309549. с. 617-691.
  3. Hangay, George, Zborowski, Paul. A Guide to the Beatles of Australia. CSIRO PUBLISHING, 2010. ISBN 9780643094871. с. 197-208.
  4. а б Jolivet, Pierre и др. Biology of Chrysomelidae (Coleoptera). // Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural 47. 1981. с. 105-138.