Колорадски бръмбар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Колорадски бръмбар
Colorado potato beetle.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Hexapoda Шестокраки
клас: Insecta Насекоми
подклас: Pterygota Крилати насекоми
инфраклас: Neoptera Новокрили
надразред: Endopterygota Покритокрили
разред: Coleoptera Твърдокрили
подразред: Polyphaga Всеядни
инфраразред: Cucujiformia
надсемейство: Chrysomeloidea
семейство: Chrysomelidae Листояди
род: Leptinotarsa
вид: Leptinotarsa
decemlineata
Колорадски
бръмбар
Научно наименование
Уикивидове Leptinotarsa decemlineata
Say, 1824
колорадски бръмбар в Общомедия
Ларви на колорадския бръмбар

Колорадският бръмбар (Leptinotarsa decemlineata) е бръмбар от семейство Chrysomelidae. Въпреки името си, колорадският бръмбар не произхожда от Колорадо, а най-вероятно от централно Мексико.

Паметник на колорадския бръмбар в Хедервар, Унгария

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Колорадският бръмбар е насекомо със завидна екологическа пластичност, специализирано е по отношение на храненето си, като консумира листата на няколко култури от семейство Картофови (Solanaceae) - най-вече картофи, но освен това патладжан, домати, беладона и др. Ето защо, за кратък период от време (50-те и 60-те години на 20 век) то се разпространи по целия свят.

Морфология[редактиране | редактиране на кода]

  • Възрастното насекомо. Има продълговато овално тяло, изпъкнало отгоре и сплеснато от долната страна. Основен цвят — ръждиво кафяв до тъмно кафяв. Елитрите са жълтиникави, с 10 надлъжни черни ивици. Главата и гърдите са розовочервени, с черни петна. Гръдният щит има формата на "V". На дължина достига 20 мм.
  • Яйце. Има продълговато овална форма, оранжево червено е с дължина до 1 мм.
  • Ларва. Има оранжевочервен цвят на тялото, отгоре е силно изгърбена, с два реда брадавички отстрани и с червена глава. Дълга е около 15 мм.
  • Какавида. Оранжевожълта е и дълга до 10 мм.

Биологични особености в условията на средните ширини[редактиране | редактиране на кода]

  • Колорадският бръмбар развива 2-3 поколения годишно, като презимува като възрастно насекомо в почвата на дълбочина от 30 см до 1 м.
  • Презимувалите бръмбари излизат на повърхността при затопляне на времето и започват да се хранят от дивите видове от сем. Картофови, след което преминават по поникналите картофи. Узряват полово за около седмица след излизане на повърхността, след което копулират.
  • Женските индивиди снасят 400-600 яйца (отчетен е максимум от 2400 яйца), по долната страна на листата, на групички по 15-30 яйца. В зависимост от температурата на въздуха зародишът се развива за 4-21 дни.
  • Излюпените ларви отначало се хранят около мястото на излюпване, като изгризват долния епидермис на паренхима, след това нападат връхните листа, а по-късно унищожават всички листа на нападнатото растение.
  • Ларвите се развиват за 2-3 седмици и преминават в почвата, в която правят камерки и какавидират в тях. След 7-15 дни се появяват новите бръмбари, от които се развива последователно второ и трето поколение. Бръмбарите от последното поколение остават в почвата и презимуват.