Лопе де Агире

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Лопе де Агире (на испански Lope de Aguirre) (ок. 1510/1518 — 27 октомври 1561) — испански конкистадор с баски произход, като името му става синоним за вероломство и жестокост.

Роден в баската провинция Гипускоа в дворянско семейство. Когато Франсиско Писаро се завръща след завоюването на Перу и със съкровищата на инките Агире е едва 20-годишен.

През 1544 се появява в Новия Свят и взема активно участие в междуособиците на конкистадорите и в потушаването на индианските въстания. На 26 септември 1560 се присъединява към похода на Педро де Урсуа, който отплава надолу по Амазонка в търсене на легендарното царство Омагаус – вариация на Елдорадо.

Когато експедицията достига някъде около устието на Рио Негро, Агире с още няколко съмишленици убива на 1 януари 1561 Урсуа, а след това и сменилия го Фернандо Гусман и се провъзгласява за ръководител на плаването. Плава нагоре по река Рио Негро, открива бифуркацията на река Ориноко – река Касикияре (410 км) и по Ориноко на 1 юли 1561 се спуска до океана. От там отрядът на Агире се насочва към остров Маргарита, където убива испанския управител и неговите привържениците и след като взима няколко заложници отплава за град Кумана (Източна Венецуела). Той разорява града и редица приморски селища на запад от него, заобикаля п-ов Гоахира и разграбва град Санта Марта.

По свидетелства на съвременниците си, се отличава с крайна жестокост – убива един свещеник, двама монаси, четири жени и собствената си дъщеря, без да се броят стотиците беззащитни индианци. Едновременно с това не признава и испанските власти в Америка и те организират специална експедиция за неговото залавяне. В края на 1561 испански войски под ръководството на Гутиерас де ла Пеня го обкръжават и залавят в джунглите на Венецуела и по бързата процедура го осъждат и обезглавяват.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Агирре, Лопе де“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.