Лужишка култура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лужишката култура ок.1200 пр.н.е.

Лужишката култура е съществувала в къснобронзовата и ранножелязната епоха (1300 - 500 пр.н.е) в Източна Германия, по-голямата част от Полша, части от Чехия и Словакия и части от Украйна.

Общоприето е, че възникването на тази култура маркира появата на славяните.

Sorb културата - археологически център на културата и бронзовата епоха и началото на желязната епоха, срещащи се основно на територията на Полша и сродните райони и в други страни. Той принадлежи към кръга на култури урна полета [1], което ги определя наред с други неща, поради формата на кремация заравяне в popielnicach заровено в земята. Sorb култура не е създаването на единен, напротив, е разделен на много различни групи в различна степен инвентара, погребални ритуали и форми на уреждане. Това се наблюдава при уреждането на отворени и затворени, които включват селище в Biskupin. Въпреки това, всички групи Sorbian култура се характеризира с един и същ модел на икономиката и сравнително сходни модела на селищни структури.

Rattle, лъжичка кафяви, чиния, идоли, фрагменти от паници кафяви

The Sorb култура Терминът е създаден през втората половина на ХIХ век от немския патолог и антрополог Рудолф Вирхов prehistoryka [2]. Първоначално това име се използва само за да се предадат явления се срещат в райони Lausitz, където в края на бронзовата и началото на желязната епоха, имаше гробища, състоящи се от урна гробове. Но постепенно разширена гама Sorbian култура в нов земя, първо за Саксония, Полша и Силезия, както и области на Бохемия и Моравия. Нейното функциониране хората видяха върху получаване на допълнителни области, той се идентифицира с появата на гробища, наречени popielnicowymi полета. Само през ХХ век започва да се изясни значението на Sorb култура [3]. Наблюдаваше се тенденция за разширяване на обсега на Sorbian културата от полски изследователи [4], с различни възгледи археолози, немски и чешки. Много дискусии доведоха Джон Филип [5], Чешката археолог и основател на списанието археологически Památky Archeologické. При описване на по-младите фази на Sorbian култура в северните и североизточните райони на Чешката република, употребата на термини, Силезия Култура и култура Plátenícka. До голяма степен, но той се съгласи с мнението на полските археолози [6] [7]. В противен случай, ситуацията се представя по отношение на използването на термина култура Sorb от германски археолози. За Sorbian култура те се чувстват по отношение на области на Бранденбург, Саксония и Лужица ранните етапи от своето развитие, като призова същото по-късно като białowickiej култура или култура Gorzycka. С оглед на това се съгласявате, Aleksander Gardawski които отличават култура białowicką целия Lusatian [8]. Причината за тези различия са използвани от изследователите при вземането на разделения таксономични именно полските изследователи се ръководят от наличието на т.нар поле урна и характерни форми на керамика методи, докато немските изследователи дават известност на продуктите от кафяво характерна обща култура nordyjskiej [9] .

Sorb културата бе присъдена въз основа на появата в цялата си гама със същия тип на икономиката, подобни форми на характеристики за постигане на споразумение и жилищата. В допълнение, много взаимовръзки могат да се видят в керамиката на инвентара разбира различно в различни групи, но те показват много общи черти както на техническата страна и стилове в украсата. Последният фактор, който влияе рекламата на тази култура е погребалната обред, в който мъртвите Folding обикновено дълго експлоатирани гробища.

Различни форми на игли и два клипа harfowate център

В началото на новия век господстващото мнение, според които хората на културата Lusatian пристигнали на Одра района на речния басейн и Централна Елба от земите, разположени в средата на басейна на река Дунав. Засиленият интерес към този въпрос се състоя през 20-те години на ХХ век, когато този проблем се грижеше за Joseph Kostrzewski [10] и Bolko фон Рихтхофен [11]. Изследователите са обърнали внимание на наличието на гробове, които биха могли да бъдат наречени преходни форми между скелетната обред и ритуал ciałopalnym. Това били Crematory гробове, съдържащи урни, които изгарят останки от трупове на разсейване в ями, изкопани от дължината на тялото на починалия. В допълнение, също го показва присъствието на някои керамични и бронзови, както в ранните етапи на Лужишка култура, както своя предшественик, przedłużyckiej култура. С оглед на горните констатации, се стигна до заключението, че тази единица Таксономично разработен в началото на Втората и III на бронзовата епоха, около 1300 години преди новата ера въз основа на przedłużyckiej култура. През 1928 г., Leon Козловски, като се съгласи с тази теория, разграничени области на Долна Силезия, южна област Полша, Lausitz и Източна Саксония, така наречената култура starołużycką [12]. Тези земи той смята за люлката на Sorbian култура, и това мнение се приемат също и сред други археолози. Днес понятието култура starołużycka беше отхвърлено и вече не работи в литературата.


Едва през 30-те години, в резултат на многобройни проучвания, предприети позициите на бронзовата епоха, подчерта ролята на културата Trzciniec обсъден във формирането на култура. Полските учени взеха този въпрос, особено след Втората световна война [13] [14] [15]. Това е довело до един вид надценява влиянието, което би могло да има за сформиране на Sorbian култура, trzciniec култура [16]. След това представи становището, че люлката може да бъде за зоната на смесване да екипи przedłużyckich и trzcinieckich [15]. Важно развитие мислене над произхода на културата, адресирано, е награден от Александър Gradawskiego така наречената фаза на Лодз, датираща от по-старата част на третия етап на бронзовата епоха, които изследователят е свързано с trzciniec култура [17]. Би било люлка за развитие на източната част на Лужишка култура. Това включва ясно разделение в Западна, където повече връзки могат да се видят от екипи przedłużyckimi и източната част, където продължава да живее бяха някои традиции Trzciniec. Също така в областта на Моравия и Северозападна Словакия, изследователи насочили вниманието си към влиянието на по-ранни култури, а именно културата и културното wieterzowskiej mogiłowej [18].


Модерен поглед към началото на Sorbian култура [Edit | редактирам код]

В момента е трудно да се говори за създаването на Sorbian културата като един, който се среща навсякъде по същия начин, това явление, дори и ако има две групи: източна и западна. В рамките обсъдени археологическа култура може да различи много групи, за които процесът на образуване, там е повлияна от редица фактори. Вероятно не всички от тези групи, този процес протича едновременно. В началото на формирането на Sorbian културата е последната част от втория период на бронзовата епоха (1700-1300 г. пр.н.е.) и в началото на третия период (1300-1100 г. пр.н.е.), в зависимост от разделянето хронологичен направено от Oskar Montelius. Този процес започва първо в групата Силезия, Saxon и Sorbian и Словакия. Е била свързана с промяна в живота на населението, приета култура przedłużyckiej западната и култура Trzciniec източните участъци земя, обхваната от нова културна организация. Тези промени са настъпили в икономиката, селището, материалната култура и преди всичко в погребалния обред. Въпреки това, не всички елементи на погребалните обреди веднага били приети, както е видно от дългосрочното оцеляване на някои традиции mogiłowych, например, появата в непосредствена близост до гробовете на плоски погребения под могили, вътре в който погребани останките в Rite ciałopalnym или съществуват съвместно на същите гробища гробове скелетната и кремация [ 19].

Колие с кафяви мъниста и стъклени и бронзови колела

Sorb култура процъфтява от около 1350/1300 г. пр.н.е. до около 500/400 години пр.н.е. В развитието си през бронзовата епоха основава на широко разпространение на определени стилове на керамично производство и някои видове накити от бронз, има два основни хронологични хоризонти [20]:


Horizon рано - пада на средната бронзова епоха и се изразява чрез наличието на тумор орнамент върху керамика, особено в Западните групи. Тези тумори са най-великите wydętości brzuśców съдове.

Horizon късно - се свързва с края на бронзовата епоха. Характерно за него е рязко профилирана керамика, свързване на dwustożkowymi форми на васкулит, а след това на по-късен етап има ястия, украсени с наклонена kanelowaniem и специфични форми на мечове, игли и клипове, изработен от бронз.

Също така се откроява фаза се дължи на ранната желязна епоха, когато големи части на Sorbian култура дойдоха под влиянието на Халщат култура, както и в областта на Silesia може да се говори дори за разработване на типа стил Силезия Hallstatt. Това е и първият в историята на полския земи период наплив от множество железни продукти. В допълнение, този период е свързано с появата на така наречените замъци тип Biskupińskie, кръстен от археологическия обект Biskupin, известен сега от получената реконструкцията на насипа има и Sorbian населеното култура. Появата на тази форма на колонизация е свързана най-вероятно с набезите на съвременния полски земи нова популация, наречена Kimmerami. Друг струва на наградите период в Sorbian култура е Hallstatt D, когато най-процъфтяващ диктуваха wschodniowielkopolska група, която пое от преди господстващо група Силезия брокерската кехлибар между областите на Померания и Южна Европа. В някои райони на Лужишка култура, особено в Kujawy, вие може да се види в този момент следи от скитските нападения групи, които са довели до унищожаване на част от населените места и наличието на позиции, характерни за скитите grocików с три хребети. Друго доказателство за присъствието на скитите на полска земя е съкровище на Witaszkowa, имаща характер wotywno-култ [21].

Таблицата показва продължителността на периодите, в които е имало култура Sorb:

Име период Продължителност (години пр.н.е.)

И периода бронзова епоха 1700-1500

II бронзова епоха 1500-1300

III бронзова епоха 1300-1100

IV бронзова епоха 1100-900

V бронзова епоха 900-700

VI бронзова епоха 700-400

Районът на възникване и разделението на групи.

Максималният обхват на Sorbian култура, се подчертава в зелено

Range [Edit | редактирам код]

Диапазонът на Sorbian култура е широко приета от изследователи полски, противно на мнението на чешки и немски археолози. Днес, обаче, се наблюдава все по-широко приемане полски гледна точка по отношение на степента на тази култура [22]. Според този възглед Лужишка култура обхваща почти цялата полска територия, с изключение на участъците от страната североизточните, северозападно и Централна Словакия, Северна и Централна Моравия, северната и североизточната част на Чешката република, Саксония, Лужица, източната провинция Тюрингия и източната Бранденбург а на изток достига до западната част на Волин.


Разделянето на групи в рамките на Lusatian [редактиране | редактирам код]

В тази област на развита индивида, често се различават един от друг в по-голяма или по-малка степен група.


Група Силезия - тя се откроява области на изток от Долна Силезия, партията левия бряг на Горна Силезия, южна област Полша, на север Бохемия, западната част на Малополска и Северна и Централна Моравия. Имаше в него цяла поредица от подгрупи, обикновено се приписват на по-малки географски единици. И все пак в края на втория период на бронзовата епоха може да се говори за формирането на Силезия групи в областта Głubczycki Plateau, Central Силезия и границата на Silesia Близкия Долна Силезия, в басейна на река Kaczawa. По-късно този културен модел е разпространил в други области, чието съдържание се обсъждат група. В рамките на една група от Силезия Има четири фази. Характерен са вече споменатите гробове kietrzańskiego тип (кръстен позиции в Kietrz). В началото на желязната епоха Силезия групата са били в пряк контакт с културата Халщат, в резултат на което много от влиянието си на полска територия. Sorb култура в Силезия срина само в Bronze D, когато един модел за подражание за други региони взе група от Wielkopolska. През целия период на своето развитие група ще се отрази значително на другите групи Sorbian култура.


Post-и-дъска в колибата на възстановяване в Biskupinie


Реконструкция на осите на ръкава и дупчицата

Група на Сакс-Sorb - функционирала в Саксония, Лужица, западната част на Долна Силезия, Източна Тюрингия и северозападна Чехия. Също така, той посочва редица подгрупи. Тя формира по същия начин, като група от Силезия в края на втория период на бронзовата епоха. В рамките на своето развитие, има пет фази. От самото начало следващите открити селища съществували тук замъци.

Białowicka Group - група białowicka е пряко продължение на групата Saxon-Lusatian в ранната желязна епоха. Той е разделен на три фази, последният от които завършва само в средния период на La Тене. Има замъци инвестирани във влажните зони или по поречията на реките. Стигнаха стил влияе на Халщат тук от Силезия, дори под формата на рисувани керамични съдове и гробове в дървени камери. Въпреки това, не метални изделия в halsztackim на категорията.

Група на Бранденбург Lubuska - тя обхваща източната част на Бранденбург, провинция Lubusz, и западните периферии на Wielkopolska. Нейното развитие е разделен на три фази. Първият от тях се наблюдава при голям брой все още погребения могили. Характерно за нея така наречения стил uradzki в керамика, които са силно профилирани чиния, украсена с хоризонтални и диагонални канали и т.нар чаши uradzkie върху празна част на крака.

The West група - се провеждат в средата и Западна Померания. Създадена в края на третото или началото на четвъртия период на бронзовата епоха. В ранните етапи имаше много гробове могили. The West Групата също така разработи типичния си стил в леярна, вдъхновено, произтичащи от културните модели nordyjskiej.

Група wschodniopomorska (Северна) - То е създадено през същия период като група от Западна Померания. Нейният обхват включва Гданск Померания. Въз основа на разви около 650 г. пр.н.е. Померан култура.

Група Chelmno - обхваща Chelmno, на десния бряг на долния Висла. То съществува само в четвъртия период на бронзовата епоха, както и своя връх период на развитие се пада на пето бронза. В момента това се е случило пресови ясни позиции, дори по време на продължаващото halsztackim. В тази група замък, разположен в село Gzin, е бил открит на безспорни признаци на канибализъм, под формата на човешки останки, се третират по същия начин като остава на животните. Области на Chelmno група достигнали скитите, които оставили след себе си многобройни разрушения, ясни позиции в тази група, както и типична част от описа, като grociki trójgraniaste.

Група Варминско-Mazury - съществувала в областта на Warmia и Mazury части. Част мъртви са погребани тук, в големи могили, които съдържат множество погребения. Друга характерна форма бяха паве, при които са били останките на гробища плоски. В ранната желязна епоха, районът се е разпространил към населението zachodniobałtyjskich колички култура, която даде край на групата Варминско-Mazury.

Група Górnośląsko-Малополска - настъпили източно от Силезия групи, под силното влияние тя беше вътре. Неговата гама обхваща северната и източната част на Горна Силезия, югоизточно част от Wielkopolska и Силезия гарнитури централната и западната участъци на Малополска. Той е широко варира вътрешно, и в нея четири подгрупи. Това е характерно за много бедни орнаменти ястия. В източната част на Силезия в началото на желязната епоха се появява елементи Халщат стил, но в ограничени количества. По време halsztackim C можете също да се види многобройни честота на скелетните гробове в близост до погребенията крематориуми, но този обичай избледнява още по време на D, който на свой ред се появява по тези земи керамични инкрустиран бяла маса, която е резултат от влиянието на wschodniowielkopolskiej група.

Словашката група - тази група, разработен през същия период като група от Силезия, която в края на втория период на бронзовата епоха. Cradle за него е най-вероятно горното течение на река Вах, където се намират най-старата известна позиция. Нейният обхват покрита Северозападен и централните части на Словакия, както и части от Източна Моравия. Тази група се развили по различен от другите групи Sorbian култура. Населението на тази група експлоатирани Карпатите депозитите на мед, и по този начин създава своя център на металургично производство. В ранната желязна епоха в групата, издигнат многобройните замъци, инвестирани в своята същност отбранителни и укрепените диги, построени от дърво и камък и пръст. Inside тези замъци са сгради кланично строителство. Те са били редовно подредени в интериорните населените места. Характерно за групата в началото на желязната епоха често са открити следи от обитаване пещери.

Група kyjatycka - kyjatycka култура, създадена на границата на Централна Словакия и Северна Унгария в четвъртия период на бронзовата епоха, в резултат на населението измества група от Словашката изток, в места, където преди държани от населението Piliński култура.


Фрагменти от кон сбруя

Източна група - Това означава, древната култура Trzciniec области попадат в приложното поле на Лужишка култура. В тях е имало фаза Konstantynowska (известен също като група), която се разви в третия период на бронзовата епоха. Характерно за тази фаза гробове са поставени и облицована с камъни, с przepalonymi вътре в тях останките на няколко души. В основата му е създадена група-Middle. Сред така наречените Източна групи има няколко таксономични единици.

Група-Близкия - разработена въз основа на група (фаза) Konstantynowska върху полските централните райони. Нейните керамика са видими стилови елементи uradzkiego.

Група wschodniowielkopolska - покрита площ от източния регион Полша, особено в области, в района между Просна и Варта, както и Kujawach. Гробовете в тази група често са били покрити каменна настилка. В допълнение, изключително дълъг, тъй като до четвъртия период на бронзовата епоха, оцелели тук mogiłowe традиции. Те включват могили, при които е имало скелети, някои от които са имали nadpalania кости и погребения крематориум. Тази група е най-развита в срок halsztackim D, когато разпадането на Лужишка култура в областта на Силезия. Център на Велика пое по това време брокерската кехлибар от Силезия групи, които са допринесли за разцвета на културата Sorbian в източната Wielkopolska и Kujawy. Тя е създадена тук важен център на металургията, а също и в области на добива сол. Разработено в тази област техника инкрустация върху керамични орнаменти с бяла маса. От wschodniowielkopolskiej също идват тип Biskupińskie отбранителни крепости. От една страна, тези утайки не съществува единен извън сградата, а от друга страна има и богато обзаведени погребения, интерпретирани като предците гробове или племенни вождове. В допълнение, има и един кон и погребения, снабдени с оръжия ред елементи, което предполага, че в рамките на тази група, образувана слой от воини на коне.

Група północnomazowiecka - настъпили в области на Северна Mazovia тъй четвъртия период на бронзовата епоха. Те са типични за нея погребение пепел тиган под brukami или каменни насипи. Не са открити следи от групата в началото на желязната епоха, когато тя трябваше да изчезне.

Група wschodniomazowiecko-Podlasie - своите корени датират от края на третия етап на бронзовата епоха. Нейният обхват покрита Североизточна Mazovia и Podlasie. Разработено до края на периода Hallstatt. Има няколко гробове в bezpopielnicowe Crematory, където останките на мъртвия поръсването с изкопаната яма. Имаше малко тук и бронзови продукти е все още жив изход krzemieniarska.

Ulwówecka група - тази група разработена на западния Волин и на основание на Люблин в четвърти и пети през бронзовата епоха. Както се използва тук, както и крематориум скелетната погребение. Керамика има значителна връзка тук с група-Middle.


Кастинг плесени, умират от доменната пещ и томахавката с ръкав

Група tarnobrzeska - настъпили основно в басейна на сан, но и в басейна Wisłoka и в източната част на Светия кръст планина. Към североизток, групата достигна акари хълмове. То е създадено през третия период на бронзовата епоха и процъфтявал до края на периода Hallstatt. В развитието, има три фази, където по време на първата група tarnobrzeska бъдат повлияни от културата Noua, а след това в рамките на взаимодействия Gava култура. Тази група показва големи различия в керамичната описа по отношение на други групи Sorbian култура.

Група Gorzycka - заети площи, разположени върху долната Одер и в долната Варта в района на вливането ѝ с Одер. В своето развитие, има две фази, първата от които датира от периода на Халщат C, а другият от периода Халщат D. Тя е основана през част въз основа на група от Бранденбург и Lubuskie. В този единични постъпления на Силезия групи, които могат да се видят по-специално в описа на керамика в halsztackim за стил. Едно интересно откритие, идващи от тази група е фигурата на жена, държаща на плавателен съд, открит в Deszczno.

Има и групи или култури, показващи значително сходство на Лужишка култура.

Култура Wysocka - разработен в райони на изток от Lusatian позоваването на културата, включително южната Волин и горното течение на Буг и Серет Styr. Произведени в четвъртия период на бронзовата епоха. Има го в много общи неща с Лужишка култура, но определено има тук друго погребение, значително предимство скелетни гробове. Въпреки това, някои изследователи, особено Збигнев Буковски, го включват в сферата на културата Sorbian като една от групите, [23].

Група dolnosoławska - функционирала в долната Заале и в северната част на средната басейна на река Елба. Той идва в същия погребението като Sorbian културата и е подобен на керамични описа на тази култура. Други продукти, обаче, са кафяви, напомнящи по стил с продуктите на културата nordyjskiej.

Група dolnohawelańska - настъпили на север от групи dolnosoławskiej, в район, от двете страни на река Елба. То е създадено в края на третия период на бронзовата епоха и са функционирали до ранната желязна епоха. Характерен са гробовете пламнаха и наличието на съкровища черна техника. Точно както в случая на керамични опис група dolnosoławskiej е както тук в Sorbian култура, и по-кафяво съответства на продукти nordyjskiej култура.

Етнос [Edit | редактирам код]


Реконструкция станове от сетълмента в Biskupin

Най-голямо вълнение сред археолозите повдига въпроса за етническата принадлежност Лужишка култура души [24]. Той е свързан с теорията на местните източници на славяните и датата на създаване на Early славяни. Между полския археология, чийто водещ представител беше Joseph Kostrzewski, той иска да докаже, че полските земи са били обитавани от славяни дори през бронзовата епоха, селище, което е непрекъснато до ранното Средновековие [25]. Според хипотезата Kostrzewskiego това е народът на Лужишка култура е трябвало да бъде предшественик на по-късно славяните. Тази концепция е сегашната парадигма на полския археология през следващите няколко десетилетия, когато учените са били помолени да докажат членството на западните славяни. Това е продиктувано частично като отговор на теории на германските археолози, особено Kossinny Густав, които са гледали за културата на Sorbian етническа P.Gmc група. Германските изследователи също са видели в Sorbian огледало култура образа на пребиваване в тези земи илирийски племена. Това включва разработен от Kossinnę начин да възложи отделни археологически култури, народи и племена, известни със своята древна отношения [26]. Kostrzewskiego отиде по-далеч, отколкото Александър Gardawski, който изглеждаше за наличието на славяни в областта на културата Trzciniec, въз основа на които все още да развие култура на Sorbian [8], а най-смелите в това отношение хипотезата сложи Витолд Хенсел [27]. Той вярвал, че първото предварително славянска общност трябва да се отдаде на периода на културите на керамични въже. Според тази хипотеза trzciniec култура и източната част на културата Sorbian славянски племена костюм, докато западната част на земите в рамките на Лужишка култура, и едва по-късно е бил slawizacji. Сред етническите групи докладвани в канцеларски източници, следва да се подчертае, илирийски Veneti вероятно свързани с областта на културните кръгове урна. На прага на исторически времена на народите от така наречените wenetyjskiego етнически групи, обаче, бяха изпаднали в последователни вълни в броя на населението до области като устата на региона Висла, Бретан, Македония, а дори и Пафлагония в Мала Азия [28]. В момента той подчертава слабостта на хипотезата за произхода на местни славяни, като посочи невъзможността за доказване на непрекъснатостта на селище на полска територия. Според Kazimierz Godłowskiego етническа географията на съвременна Европа е много по-сложно, отколкото адвокати смятат, местният концепция. Това се дължи на факта, че е имало по това време със сигурност много народи, чиито езици, ние не знаем нито на посланията написани, нито на нашето време [29]. Поради това е невъзможно да се докаже връзка между определени етнически групи с определени групи и култури, в кръга на култури урна области, включително групи Sorbian култура. Следователно, тъй като Peter Kaczanowski, трябва да се внимава при идентифицирането таксономични групи, известни от писмените комуникации етнически групи [30].


Италиански paleolingwista Mario Alinei, създател на теорията на палеолита приемственост [31], много по-стари археологически култури приписват на славяните. Неговият метод autodatowania езиковото многообразие на език датира по-рано от теории Мария Гимбутас или Колин Ренфрю. Alinii също така показва, привлечените средства от съседните славянски езици, заимствайки тези трансформирани съгласно правилата на трансформация език също определят датата, определена от autodatowania. Alinei твърди, че славянски характер вече Дунавската култура starčevskie [32], и по-късно Винча и Баден. Alinei изрично критикува предвоенните политически мотиви "pangermańskiej идеология" [33], изключване на земи славянски групи, включително Sorbian култура като необходима последица от тази идеология [34].


Някои полски следователи идентифицират населението Sorbian култура с тези от Херодот невраминидаза, което би означавало номер в рамките на полското име на река стволови * Нур / * нйр ("мокро, мокро") [35]: Nurzec, Нир, Narew. Тъй като Херодот, а позициониране Neurów в басейна на Припят, Буг и Днестър, пише, че дойде там с техните бивши резиденции, те биха следователно Sorbian от населението, които се скитаха изток [36].


Общество и религия [Edit | редактирам код]


Шпиндела венче на шпиндела. Инструментът, използван за създаване на теми


Тролей с Domasławia, датиращи от периода Hallstatt

В случай на Лужишка култура хора, опитващи се да пресъздаде социални структури. Това е свързано с тежестта на въпроса за изследвания в областта на микро-региони osadniczymi и големи, функциониращи понякога в продължение на стотици години, гробища. Първата и най-малката единица база в Sorbian култура е трябвало да бъде едно семейство. След това тези семейства са обединени в едно голямо семейство или семейства, които се състоеше от около 100-150 души. Едно такова голямо семейство е в състояние да използвате с площ от около 20-30 квадратни километра.