Лууп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Цикъл.

Луп (от английското loop) в музиката е звуков откъс, който може да бъде повторен многократно използвайки съответните технически средства (хардуерни или софтуерни). Днес от музикантите като синоним на лууп се използва Sample (от английски: шаблон, модел). Има и плочи, които съдържат готови лупове – иглата на грамофона може да се върти само в една бразда, свирейки един и същи откъс. В поп музиката тази техника се прилага при откъси от барабани, други съпровождащи ритми, бас линии или дори кратки фрази от мелодията.

История[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че повторения се използват в музиката на всички култури, първите известни музиканти, които използват лупове са електронните пионери Пиер Хенри, Едгат Варесе и Карлхейнз Стокхаусен. Музиката на Стокхаузен от своя страна повлиява на Бийтълс да експериментират с лупове на ленти и тяхното използване на лупове в ранните еуфористични работи (напр. „Tomorrow Never Knows“ от 1966 и „Revolution 9“ от 1968) популяризират техниката.

Използването на предварително записани луупове навлиза в много стилове музика, включително хип-хоп, техно, дръм енд бейс.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Loop (music) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​