Любеново (област Стара Загора)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Любеново.

Любеново
Общи данни
Население 537 души[1] (15 юни 2020 г.)
23,5 души/km²
Землище 20,604 km²
Надм. височина 101 m
Пощ. код 6267
Тел. код 04147
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 44540
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Раднево
Теньо Тенев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Любеново
Васил Василев
(БСП)

Любеново е село в Южна България. То се намира в община Раднево, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Любеново (старото име – Джедъгьол) се намира в община Раднево, област Стара Загора. Селото е на 12 километра от град Раднево. В северния край на селото тече река Съзлийка.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има паметник на 16 починали руски войници на път към Русия след победата над турците в Руско-турската освободителна война. От нивите идва една голяма вълна и обръща влака с руснаците и те загиват, въпреки че са оцелели след войната. През 2008 година паметникът се реставрира със съдействието на „Мини-Марица изток“ и със съдействието на починалия на 30 май 2009 кмет на град Раднево – Нончо Воденичаров. Името на паметника е КАЗАШКИЯ ГРОБ. До спирката на ЖП линията има паметник на мястото, където е обявено Септемврийското въстание – 1923 г. Сега разрушен.

До селото има две големи могили. Едната в югоизточния край, а другата в югозападния край на село Любеново. В края на частта от селото, наричана „Спирката“, има старо турско гробище, но вече върху него от много години се сеят различни сечива.

Селото е дарено с прекрасна природа. В западния край по пътя за град Гълъбово има борова гора. А и в източния край на селото има борова гора. В северозападната част на селото по черния път за съседното село Априлово има голям язовир. В североизточната част на селото по пътя за другото съседно, село Константиновец има сонда, чиято вода става и за пиене.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В центъра на село Любеново през 2008 година построиха хотел в сградата на бившата здравна служба. А по-късно основното и прогимназиалното училище също бяха превърнати в хотел. През 2007 ремонтираха читалище „Искра“, което стана на 80 години. На него е поставена паметна плоча, на която е написано, че от това село е родът Крачолови на поета Пею Яворов. То се намира в центъра на селото.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]