Магаянес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Магаянес
Депортес Магаянес САДП
ПрозвищеАкадемията (Ла Академия)
Бяло-небесноситите (Албиселестес)
Основан27 октомври 1897
ДържаваЧили
СтадионЕстадио Мунисипал де Сан Бернардо
Капацитет3.500
Президент Анселмо Палма
Старши треньор Пабло Абраам
ПървенствоПримера Б
2014/201512-о
СпонсорБесалко
ЕкипировкаДалпонте
Уебсайтclubmagallanes.cl
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Магаянес в Общомедия

Депортес Магаянес, известен още и като Клуб Депортиво Магаянес (на испански: Deportes Magallanes, Club Deportivo Magallanes), е чилийски футболен отбор от Маупу, една от комуните в рамките на регион Сантяго. Основан е на 27 октомври 1897 г. под името Клуб Атлетико Ескуела Нормал. Играе в чилийската втора дивизия. Магаянес е първият шампион в историята на чилийския професионален футбол. С общо четири шампионски титли той е на седмо място по този показател в страната, но няма спечелен голям трофей от 1938 г. насам.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съставът на Магаянес през 1910 г.

Основаният през 1897 г. Магаянес е третият най-стар все още съществуващ отбор в Чили след Сантяго Уондърърс и Унион Еспаньола.[1] Тимът е прекръстен през 1904 г. на Клуб Сосиал и Депортиво Магаянес, като се смята че това е заради признаването на по-голямата част от Магелановия проток за чилийска територия от страна на Аржентина.[2] В първите три десетилетия на 20 век, когато отборите са все още аматьорски и няма национален шампионат, а множество регионални, Магаянес печели общо десет шампионски титли. През 1925 г. в отбора назрява скандал между по-младите играчи от една и ръководството и по-опитните играчи от друга страна. Първата група, оглавена от Давид Ареяно, настоява за промени като например превръщането на отбора в професионален, редовно изплащане на заплати и повече шансове за изява на някои футболисти за сметка на част от считаните за незаменими титуляри. Техните искания обаче са игнорирани от ръководството.[3] Поддръжниците на Ареяно провеждат няколко срещи, на които взимат решение да напуснат Магаянес, за да основат нов отбор – Коло Коло, най-успешният отбор в историята на чилийския футбол.

Съставът, спечелил първата титла на Чили в професионалната ера през 1933 г.

Магаянес е сред основателите на професионалното първенство през 1933 г. и печели първата титла. Това е доминиращият отбор през 30-те години, печелейки общо четири шампионски титли и две втори места. С това обаче се изчерпват големите успехи на тима. Последните призови класирания за дълъг период от време са две втори места през 40-те години. През 60-те и 70-те години тимът прекарва известен период от време във втора дивизия, а през 1985 г. за първи и единствен път в историята си участва в турнира за Копа Либертадорес, където обаче отпада в първата групова фаза. Година по-късно изиграва последния си мач в Примера Дивисион, като оттогава играе предимно във втора дивизия, но има и шест сезона в трета. През 2011 г. като участик във втора дивизия изненадващо стига до финала за Купата на Чили, където губи от Универсидад Католика след разменени победи с по 1:0 и 4:2 след изпълнения на дузпи.

Футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Известни бивши футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Medalla para Rangers, архив на оригинала от 9 април 2008, https://web.archive.org/web/20080409013625/http://www.rangers.cl/portada/recuerdo.html, посетен на 23 септември 2015 
  2. Едуард Санта Крус Ачура: De alegrías y pesares. Un siglo de Magallanes. Santiago: Imprenta Futura.
  3. Себастиан Салинас: Por empuje y coraje. Los albos en la época amateur, 1925 – 1933