Магда Франк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Магда Франк Фишер
Magda Frank Fischer
унгарска скулпторка
Родена
Починала
23 юни 2010 г. (95 г.)

Религияюдаизъм
Националност Унгария
 Аржентина
Кариера в изкуството
АкадемияАкадемия Жулиен
Направлениескулптура

Магда Франк Фишер (20 юли 1914[1] – 23 юни 2010) е унгарско-аржентинска скулпторка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Магда Франк е родена в град Коложвар в Трансилвания, който по това време принадлежи на Унгария, но през 1918 г. е включен в границите на Румъния. Учи скулптура в Будапеща, първо в Училището за изящни изкуства, след това в Колежа по приложни изкуства. Работи с камък, дърво и метал. След това, поради страха от нацистите, тя напуска Унгария и се установява в Швейцария. Години по-късно тя се премества в Париж, за да учи в Академията Жулиен. През 1950 г. пристига в Буенос Айрес, където се установява при брат си, който е единственият оцелял от всичките ѝ роднини. Магда става преподавател по изобразително изкуство в града.

В Аржентина тя формира собствен художествен стил. Върху творчеството ѝ оказва влияние изкуството на предколумбовата Америка. През 1953 г. в галерията „Хенри“ се провежда първата ѝ самостоятелна изложба, след която вестник „Кларин“ отбелязва, че Магда Франк се появява пред нас с истински ценности, сила на духа, съвършенство в професията си, винаги в търсене на новото.

Творбите на Магда Франк са излагани и в галерия „Пицаро“.[2] В Аржентина тя печели редица художествени награди.

В началото на 60-те години Франк се премества в Париж. Тя се завръща в Аржентина едва през 1995 г. и основава дом-музей в Сааведра (квартал на столицата).

Магда Франк умира в Буенос Айрес на 23 юни 2010 г.[3]

В днешно време произведения на Магда Франк има в колекциите на Държавния музей за съвременно изкуство в Париж, Националния музей на изящните изкуства в Буенос Айрес и други.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. FRANK, Magda (1914 – 2010), Sculptor
  2. ((es)) Artistas húngaros // Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires – Dirección General de Relaciones Institucionales. Secretaría General. Архивиран от оригинала на 2014-01-06. Посетен на 1 февруари 2014.
  3. ((es)) Murió la reconocida escultora Magda Frank // Urgente24, 24 юни 2010. Архивиран от оригинала на 2018-04-03. Посетен на 1 февруари 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Франк, Магда“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​