Маджестик-12

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Маджестик-12 (на английски: Majestic-12, MJ12) е кодовото название на свръхсекретна група от 12 държавни служители, сформирана през 1947 година със заповед на президента Хари Труман. Тяхната основна цел е да документира различни явления свързани с НЛО след инцидента в Розуел, Ню Мексико през 1947 година, където според някои се разбива извънземен космически кораб и са намерени тела на извънземни.

Маджестик-12 се явява компонент на теорията на световния заговор и уфологична доктрина. Според ФБР всички документи, свързани с тази група, са фалшифицирани, някои от тях са напечатани на пишеща машина, която не е съществувала през 1947 година.[1] Според някои Маджестик-12 е създадена с цел фалшификация на явления, свързани с НЛО и по този начин сплашване и държание в подчинение на по-ниско образованото население. Документите, свързани с групата, стават обществено достояние едва след като последният от първоначалните 12 членове умира.

Във видеоиграта Deus Ex съществува групировка Маджестик-12, която контролира целия свят. В песента Aliens Exist на Блинк-182 последното изречение завършва с „12 лъжи на Маджестик“. Тяхното име се появява и в телевизионни сериали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]