Deus Ex

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Deus Ex
ДържаваСАЩ
ПроизводителIon Storm
ИздателEidos Interactive
ДизайнерУорън Спектър, Харви Смит
ПрограмистКрис Норт
Енджинподобрен Unreal Tournament енджин
Издадена на23 юни 2000 г.
Версия1.014f (GOTY Edition)
Жанрекшън от първо лице
Режим на играедин играч, мултиплейър
ПлатформаWindows, Mac OS, PlayStation 2
РейтингESRB: Mature (M)
Носителоптични дискове, цифрова дистрибуция
Игрови контролермишка

Deus Ex е компютърна игра, издадена през 2000 година от Ion Storm, със сюжет в стила киберпънк. Действието се развива през 2052 година когато главния герой – новоназначения агент в антитерористичната коалиция на обединените нации Джей Си Дентън – преследва терористите, които стават все повече и светът се движи към хаос. Дентън се оказва вплетен в дълбока и древна конспирация и се сблъсква с измислените превъплъщения на организации като Маджестик-12, Илюминатите, Триадите в Хонконг и рицарите Тамплиери. Играта комбинира екшън от първо лице, възможност за развитие на героя и взаимоотношения като при ролева игра. Името на играта идва от латинското deus ex machina, което означава човек или събитие, предоставящи внезапно неочаквано решение или буквално, „бог от машината“. Очевидно става въпрос за главния герой на играта Джей Си Дентън.

Играта е базирана на модифицираната графична машина на Unreal Tournament. Правят впечатление обстановките, често взети от реални места, както и възможностите за сложни тактики, при които играчът може да избира измежду множество начини за постигане на дадена цел.

Deus Ex съчетава няколко настоящи теории на конспирацията и развива героя в дълбочина, нехарактерна за повечето екшън-игри. Накрая играчът е изправен пред философската дилема как да продължи развитието на света.

Множество критици и потребители определят играта като значителна стъпка към „реализъм на симулацията“, като една от първите, които предоставят морален избор, и една от малкото, основаващи се на насилие, които същевременно предоставят ненасилствена алтернатива; убиването не е задължителна част от Deus Ex.

Продължението, Deus Ex: Невидима война, е издадена на 3 Декември 2003.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия е част от серията
Компютърни игри:Екшън от първо лице
Deus Ex
Doom - Doom³
Duke Nukem
Half-Life - Counter-Strike
Halo
Heretic - Hexen
Marathon
Medal of Honor
Painkiller
Quake - Quake 2 - Quake 3
Red Faction
Serious Sam
Star Trek: Voyager Elite Force
System Shock
Thief
Turok: Dinosaur Hunter
Unreal
Wolfenstein 3D - RtCW

Материали за играта[редактиране | редактиране на кода]