Максим Костов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Максим Костов
български революционер

Роден
Починал
Рабетино, Османска империя

Максим Костов е български революционер, кичевски районен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Костов е роден в 1876 година в Рабетино, Кичевско, в Османската империя, днес в Северна Македония[1]. Емигрира в Сърбия и като българин е преследван от сръбската полиция и лежи 6 месеца в Белградския затвор. Плаща 25 наполеона на оркестър в локал в Белград, за да му изсвирят българския национален химн „Шуми Марица“. Завръща се в родното си село в 1902 година и е назначен за началник на четите в района. Костов е арестуван от турците и лежи няколко месеца в затвор. След като излиза, участва в Илинденско-Преображенското въстание. Води упорита борба срещу сръбската пропаганда след въстанието.

Максим Костов е заловен от ренегата Йован Долгач и след зверски изтезания е убит на 10 август 1905 година в Рабетино.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македония в образи - фототипно издание, Анико, София, 2010, стр.125
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 83.
     Портал „Македония“         Портал „Македония