Макс Ейткън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Макс Айткен)
Jump to navigation Jump to search
Макс Ейткън
William Maxwell
канадско-британски бизнесмен и политик

Роден
Починал
Макс Айткен в Общомедия
Макс Ейткън, 1928 г.

Уилям Максуел (Макс) Ейткън, 1-ви барон Бийвърбрук (на английски: William Maxwell "Max" Aitken, 1st Baron Beaverbrook); 25 май 1879 г., с. Мейпъл, провинция Онтарио, Канада9 юни 1964 г., Cherkley Court, графство Съри, Обединено кралство) е канадски бизнесмен от шотландски произход, известен като британски вестникарски магнат, политик (министър, член на Тайния съвет) и меценат, автор на исторически трудове.

През 1890 г., когато Уилям е 11-годишен, семейството му се премества в Ню Брънзуик и Ейткън го счита за родно място. Като млад е успешен бизнесмен в родината си – директор (в инвестиционна компания) и предприемач (инвеститор в индустрията, издател на вестници и списаниe), става милионер на 30-годишна възраст.

През 1910 г. се премества да живее в Англия и още същата година става член на Камарата на общините от Консервативната партия. Купува акции от „Ролс ройс“ и някои влиятелни ежедневници като Evening Standard и Daily Express. Така непосредствено преди Първата световна война изгражда вестникарска империя. В годините на войната отразява в изданията си приноса на Канада във войната, пише и няколко книги по военно-политическа история. През 1911 г. Ейткън получава рицарско звание, през 1916 г. става баронет, а през 1917 г. получава титлата барон Бийвърбрук (по името на селце в провинция Ню Брънзуик, Канада). Следващата година Бийвърбрук е назначен за министър на информацията в правителството на Дейвид Лойд Джордж, но скоро подава оставка.

С времето вестниците му променят облика си и стават интересни и остроумни, пълни с драматични снимки. През 1918 г. основава неделния вестник Sunday Express. Към 1934 г. общият ежедневен тираж на неговите издания достига 1 708 000 бр. и богатството му нараства дотолкова, че той вече не се нуждае от заплата. След Втората световна война Daily Express става най-продавания вестник в света с тираж от 3 706 000 броя.

В периода между световните войни лорд Бийвърбрук достига голямо влияние в британската политика благодарение на вестникарската си империя. На него принадлежи особената роля за осветяването на скандала за намерението на крал Едуард VIII да се ожени за 2 пъти разведената американка Уолис Симпсън, а също така и за симпатиите на краля към Нацистка Германия.

По време на Втората световна война лорд Бийвърбрук отначало е министър на авиационната промишленост, а след това – министър на снабдяването. Съумява да постигне рязко увеличение на производството на бойни самолети. Министър-председателят Уинстън Чърчил цени много неговата работа и двамата са приятели. Ейткън неколкократно придружава Чърчил на срещите му с Рузвелт, а през 1941 г. е начело на делегация в Москва, като по този начин става първия високопоставен британски политик, който се среща със Сталин след нападението на Германия над Съветския съюз. При завръщането си пледира за отваряне на втори фронт в помощ на руснаците, но Чърчил е против и Ейткън подава оставка от министерския пост през 1942 г. Въпреки това остават приятели с Чърчил и често се срещат.

След войната живее в имението си в Съри. Известен е като меценат. Написал е няколко книги. Състоянието си завещава на Bондация „Биъвърбрук“, която днес се оглавява от неговия внук.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эйткен, Уильям, 1-й барон Бивербрук“ и страницата „Max Aitken, Lord Beaverbrook“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.