Макс Айткен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Макс Айткен
канадско-британски бизнесмен и политик

Роден
Починал
9 юни 1964 г. (85 г.)
Макс Айткен в Общомедия
CМакс Айткен, 1928.

Уилям Максуел Айткен, 1-и барон Бийвърбрук (на английски: William Maxwell "Max" Aitken, 1st Baron Beaverbrook), 25 май 1879 г. Мейпъл, Онтарио9 юни 1964 г. Cherkley Court, Съри) — английски и канадски предприемач, политически деец, министър, вестникарски магнат, писател и меценат. Член на Тайния съвет на Великобритания.

Когато Уилям е малък, семейството му се премества в Ню Брънзуик и Айткен го счита за родно място. Като млад е успешен предприемач в Канада. През 1910 г. се премества да живее в Англия и още същата година става член на Камарата на общините от Консервативната партия. Купува акции от „Ролс ройс“ и някои влиятелни ежедневници като „Evening Standard“ и „Daily Express“. Така непосредствено преди Първата световна война изгражда издателско-вестникарска империя. В годините на войната отразява в изданията си приноса на Канада във войната, пише и няколко книги. През 1911 г. Айткен получава рицарско звание, през 1916 г. става баронет, а през 1917 получава титлата барон Бийвърбрук (по името на селце в провинция Ню Брънзуик, Канада). Следващата година Бийвърбрук е назначен за министър на информацията в правителството на Дейвид Лойд Джордж, но скоро подава оставка.

С времето вестниците му променят облика си и стават интересни и остроумни, пълни с драматични снимки. През 1918 г. основава неделния вестник Sunday Express. Към 1934 г общият ежедневен тираж на неговите издания достига 1 708 000 и богатството му нараства дотолкова, че той вече не се нуждае от заплата. След Втората световна война Daily Express става най-продаваният вестник в света с тираж от 3 706 000 броя.

В периода между световните войни лорд Бийвърбрук достига голямо влияние в британската политика благодарение на вестникарско-информационната си империя. На него принадлежи особената роля за осветяването на скандала за намерението на крал Едуард VIII да се ожени за г-жа Уолис Симпсън, а също така и за симпатиите на краля към нацистка Германия. По време на Втората световна война лорд Бийвърбрук отначало е министър на авиационната промишленост, а след това министър на снабдяването. Съумява да постигне рязко увеличение на производството на бойни самолети. Министър-председателят Уинстън Чърчил цени много неговата работа и двамата са приятели. Айткен неколкократно придружава Чърчил на срещите му с Рузвелт, а през 1941 г. е начело на делегация в Москва, като по този начин става първият високопоставен английски политик, който се среща със Сталин след нападението на Германия над Съветския съюз. При завръщането си пледира за отваряне на втори фронт в помощ на руснаците, но Чърчил е против и Айткен подава оставка от министерския пост през 1942 г. Въпреки това остават приятели с Чърчил и често се срещат.

След войната живее в имението си в Съри, известен е като меценат, написал е няколко книги. Състоянието си завещава на фондация Биъвърбрук, която днес се оглавява от неговия внук.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Эйткен, Уильям, 1-й барон Бивербрук“ и страницата „Max Aitken, Lord Beaverbrook“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.