Малака (проток)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Малакски проток)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Малака.

Местоположение на Малакския проток в Югоизточна Азия.

Проливът Малака (на малайски и на индонезийски: Selat Melaka) се намира в Югоизточна Азия и свързва Андаманско море с Южнокитайско море и Яванско море. Той разделя Малайския полуостров от остров Суматра.[1][2]

Дължината му възлиза на 800 km, има ширина между 50 и 300 km. На най-тясното си място е широк само 1,5 морски мили (2,8 km). Средната му дълбочина е 25 m, а най-голямата – 113 m.

Най-важните пристанища са Малака (Малайзия) и Сингапур. Проливът е от голямо значение за световната търговия и е сред най-натоварените морски пътища в света: между 20 и 25 процента от търговските кораби минават от там. Дневно проливът бива преминаван от приблизително 2000 кораба, които често стават обект на пиратски нападения. На 9 януари 2004 г. танкерът „Cherry 201“ е отвлечен. След дълги преговори за откуп пиратите разстрелват 4 моряци.

Има планове за създаването на плавателен канал през провлака на полуостров Малака в Южен Тайланд, който да свързва Сиамския залив с Андаманско море. Такава връзка би омаловажила значението на пролива Малака и сингапурското пристанище, но по никой от плановете не е разработен конкретен проект.

Значително намаляване на транспортния поток през пролива се очаква с построяването на китайския нефто- и газопровод, следващ път на коприната с главен възел Синдзян.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Winn, Patrick. Strait of Malacca Is World's New Piracy Hotspot. // NBC News. 27 март 2014. Посетен на 14 март 2017.
  2. Малаккский пролив. // Словарь географических названий зарубежных стран. 3. 1986.