Малака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Малайски полуостров)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Малака.

Малайски полуостров

Малака (или Малайски полуостров) е голям полуостров в Югоизточна Азия.[1]

Заема площ от 239 451 km². Чрез провлака Кра Малака е сухоземно свързана с полуостров Индокитай. Източните брегове се мият от Сиамският залив и Южнокитайско море, а западните – от Андаманско море. Посредством Малакския проток полуостровът е отделен от остров Суматра.

На територията на Малака се простират териториите на 4 държави – Сингапур, Малайзия, Тайланд и Мианмар. Сингапур се намира изцяло на полуострова (в най-южната му част), докато само 40 % от територията на Малайзия, 1/5 от тази на Тайланд и 4 % от Мианмар обхващат Малайският полуостров.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от брега на Ко Самуи – остров край тайландска Малака

По-голямата част от площта на Малака е заета от ниски планински вериги. По крайбрежията те преминават в низини. Естествената растителност тук са дъждовните екваториални гори, уникални с изключителното си биоразнообразие. Голяма част от горите обаче са изсечени за освобождаване на места за селскостопански земи, пътища и др. Въпреки това обаче значителна част от горите все още заемат обширни територии в Малака. За опазването им са създадени много национални паркове и резервати, които пазят ценни представители на флората и фауната, като най-известни са тигрите, леопардите, слоновете, носорозите, гибоните и др.

Административно значение[редактиране | редактиране на кода]

На Малайския полуостров се намират едни от най-големите финансови и административни центрове – Сингапур и столицата на Малайзия Куала Лампур. Тук живее и над 80 % от населението на Малайзия. През полуострова са прокарани важни пътища, най-известен е железният път за влака „Ориент Експрес“, който тръгва от Сингапур и стига до Банкок.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]