Малечко Палечко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Малечко Палечко
Le Petit Poucet
Der kleine Daumling (1).jpg
АвторШарл Перо
Първо издание1697 г.
Франция
ИздателствоКлод Барбен
Оригинален езикфренски
Жанрприказка
Малечко Палечко в Общомедия

Малечко Палечко (на френски: Le Petit Poucet) е популярна детска приказка, написана от Шарл Перо и издадена през 1697 година. В нея се разказва за приключенията на едно малко момче с големина на палец. По-късно приказката има и други версии при други писатели. Косвено тя отразява и тежката социална реалност във Франция наред със суровия климат.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В страната цари нищета и глад. Мъж и жена имат седем деца, но живеят много бедно. Когато свършват парите, родителите решават да отведат децата в гората и да ги оставят там. Но най-малкото момче подслушва разговора, набира малки камъчета в джобовете си и на следващия ден докато ги отвеждат в гората, той ръси камъчетата по пътя. Така той и неговите шест братя успяват да се завърнат в къщи.

След време обаче пак настават тежки времена и родителите отново решават да заведат децата в гората. Този път Малечко Палечко не може да излезе навън да вземе камъчета и те не могат да намерят обратния път. Разхождайки се по гората, те откриват хижа. Отваря им една жена и ги убеждава да не остават, защото мъжът ѝ е човекоядец, но момчетата се страхуват повече да прекарат нощта навън. Мъжът се връща и ги намира, но жена му го убеждава да ги остави за закуска на следващия ден. Опасявайки се, че човекоядецът няма да дочака сутринта, Малечко Палечко разменя шапките на своите братя с коронките на неговите седем дъщери. В тъмното човекоядецът мислейки, че това са момчетата, всъщност убива своите дъщери, а момчетата успяват да избягат. Великанът обаче ги преследва със своите вълшебни скоростни ботуши. Малечко Палечко убеждава братята си да се завърнят у дома, а той слага скоростните ботуши, връща се при жената и ѝ казва, че разбойници искат откуп за мъжа ѝ. Тя му дава парите и той се завръща с тях у дома, а родителите му го посрещат с радост и благодарност.