Манекен Пис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манекен Пис

Манекен Пис (на нидерландски: Manneken Pis; на френски: Petit Julien; на български: Пикащото момченце) е символът на белгийската столица, сред най-известните забележителности на Брюксел.

Представлява миниатюрна бронзова статуя на голо момченце, пикаещо във фонтана под него. Разположен е в непосредствена близост до централния площад Гран Плас, на пресечката на улиците Rue de l'Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat).

История[редактиране | редактиране на кода]

Точното време и обстоятелствата на създаването на статуята са неизвестни. Според някои сведения тя е съществувала още през XV век, възможно e и от 1388 г. В Брюксел съществува предание, че статуята е поставена, за да припомня събитията от гримбергенската война, когато люлката със сина на херцог Готфрид III Льовенски била окачена на едно дърво, за да може бъдещият монарх с вида си да въодушевява гражданите, а детето оттам пикаело върху сражаващите се под него во̀ини. По друго предание статуята поначало била предназначена да напомня на гражданите за детето, което изгасило разположените от неприятеля боеприпаси, като се изпикало върху тях от градските стени.

Днешния си вид статуята придобива през 1619 г. благодарение на майсторството на Жером Дюкенуа — придворен скулптор - маниерист, баща на по-известния Франсоа Дюкенуа. От 1695 г. нататък статуята неколкократно е похищавана, включително по време на престоя на наполеоновите войски в града (за последен път статуята е открадната през 1960-те години, след което за пореден път е заменена с копие).

Оригиналната статуя на „Маникен пис“ от 1619 г. се съхранява в Градски музей Брюксел.

Костюми[редактиране | редактиране на кода]

Обличане на Манекен Пис от студент на Erasmus Brussels University
Снимка с обкръжението на Манекен Пис дава информация за няго и обкръжението му.

През годините около статуята възникват някои традиции, като например в праздничните дни струята вода да бъде заменена от струя от вино или бира. Обличането с определен вид облекло датира от 1698 г., когато курфюрстът на Бавария Максимилиян-Емануил изпраща костюм за пикаещото момче. Всеки месец на решетката на фонтана се поставя списък с костюмите, които ще бъдат обличани на статуята. Обиковено това се прави от личности, допринасящи за града. Създадени са традиции и за обличане на статуята по различни поводи, като например при срещи на национални отбори по футбол да се облича с екип на белгийския национален отбор, облекло на Елвис Пресли на неговия рожден ден и други. Има налични над 950 различни костюми.[1] От началото на февруари 2017 г. на няколко метра от статуята е отворил врати нов музей, показващ 133 броя различни образци от това облекло.[2] Когато някой човек или организация иска да подари костюм, той трябва да подаде заявление до градския съвет на град Брюксел. Заявлението се разглежда на базата на правила, които забраняват оформление за политически, религиозни и търговски цели. Манекен Пис получава и много костюми като дипломатични подаръци: Япония води в това отношение с 18 различни облекла.

Подобни статуи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Statue mit großem Kleiderschrank In: Der Spiegel (online), 19. März 2015, abgerufen am 17. September 2023.
  2. GardeRobe: Neues Manneken Pis-Museum in Brüssel auf brf.be, 1. Februar 2017, abgerufen am 17. September 2023.
  3. http://wikimapia.org/19630001/bg/%D0%A7%D0%B5%D1%88%D0%BC%D0%B0#/photo/1646096