Манекен Пис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манекен Пис

Манекен Пис (на нидерландски: Manneken Pis; на френски: Petit Julien; на български: Пикащото момченце) е символът на белгийската столица, сред най-известните забележителности на Брюксел.

Представлява миниатюрна бронзова статуя на голо момченце, пикаещо във фонтана под него. Разположен е в непосредствена близост до централния площад Гран Плас, на пресечката на улиците Rue de l'Étuve (Stoofstraat) и Rue du Chêne (Eikstraat).

История[редактиране | редактиране на кода]

Точното време и обстоятелствата на създаването на статуята са неизвестни. Според някои сведения тя е съществувала още през XV век, възможно e и от 1388 г. В Брюксел съществува предание, че статуята е поставена, за да припомня събитията от гримбергенската война, когато люлката със сина на херцог Готфрид III Льовенски била окачена на едно дърво, за да може бъдещият монарх с вида си да въодушевява гражданите, а детето оттам пикаело върху сражаващите се под него во̀йни. По друго предание статуята поначало била предназначена да напомня на гражданите за детето, което изгасило разположените от неприятеля боеприпаси, като се изпикало върху тях от градските стени.

Днешния си вид статуята придобива през 1619 г. благодарение на майсторството на Жером Дюкенуа — придворен скулптор - маниерист, баща на по-известния Франсоа Дюкенуа. От 1695 г. нататък статуята неколкократно е похищавана, включително по време на престоя на наполеоновите войски в града (за последен път статуята е открадната през 1960-те години, след което за пореден път е заменена с копие).

Подобни статуи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]