Маншук Маметова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маншук Жиенгалиевна Маметова
казахско военно лице
2015 Kazakhstan victory stamps Manshuk Mametova.jpg

Звание Старши сержант
Години на служба 1942 – 1943
Служи на Флаг на СССР СССР
Род войски Пехота
Военно формирование 100-тна стрелкова бригада
Битки/войни Втора световна война
Източен фронт през Втората световна война
Награди медал Златна звезда, орден Ленин

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
Маншук Жиенгалиевна Маметова в Общомедия

Маншу́к (Мансия́) Жиенгали́евна Маме́това (на казахски: Мәншүк Жиенғалиқызы Мәметова е картечар от 100-тна отделна стрелкова бригада на Калининския фронт, гвардейски старши сержант. Първата казахстанка, на която е присвоено званието Герой на Съветския съюз.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Маметова е родена на 23 октомври 1922 г. в аула Жиеккум в Урдински район на Уралска губерния, Киргизка АССР (днес в Република Казахстан).[1] Тя е от казахски произход.[1] Родителите ѝ умират рано и петгодишното момиче е осиновено от леля си Амина Маметова. Маншук прекарва детството си в Алмати. Истинското име на Маншук е Мансия, но като дете Амина я нарича умалително „Моншакъм“, откъдето произлиза и името ѝ, с което е известна.

Преди войната Маметова завършва рабфак, два курса в медицинския институт. Работи в апарата на Съвета на народните комисари на Казахската ССР като секретар на заместник-председателя на Съвета.

В Червената армия се записва през септември 1942 г. като писар в щаба на 100-тна казахска отделна стрелкова бригада (на 8 декември 1943 г. преобразувана в 1-ва стрелкова дивизия), след това като медицинска сестра. На фронта Маметова завършва курсове за картечар и е назначена като първи номер на картечарски разчет в строевата част.

На 15 октомври 1943 г., в боевете за освобождението на град Невел, при отбраната на доминиращата височина, Маметова остава единствена от картечарския разчет, но унищожава 70 вражески войници.[2] Ранена е тежко от шрапнел в главата и загива в боя. Погребана е в Невел.

Старши сержант Маншук Жиенгалиевна Маметова е посмъртно наградена със званието Герой на Съветския съюз, присвоено с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР на 1 март 1944 г.[3]

Почит[редактиране | редактиране на кода]

 • През 1969 г. режисьор Мажит Бегалин снима филма „Песента на Маншук“, по сценарий на Андрей Кончаловски. В ролята на Маншук участва Наталия Аринбасарова.
 • Училище № 35 в град Шимкент е кръстено на нейно име, както и училище № 27 в Тараз, и технически лицей № 28 в Алмати.
 • В Алмати една от централните улици е кръстена на Маншук Маметова, а на Централния площад има бронзов паметник на казахските жени, героини от войната – Маншук Маметова и Алия Молдагулова.
 • На основното било на Малоалматинското разклонение, южно от Алмати, има връх на име Маншук Маметова.
 • През 1978 г. в Невел е издигнат паметник на М. Маметова и на нейно име е кръстена улица. На 1 май 2010 г. паметникът е обновен.[4]
 • В Уралск (Казахстан) през 1988 г. на площада, наречен на М. Маметова, е издигнат паметник. Петметровият осемтонен паметник е заменен през 2017 г. е заменен с нов, посветен на герои от Втората световна война – Маншук Маметова, Алия Молдагулова и Хиуаз Доспанова, наречен „Славните дъщери на казахския народ“.[5].
 • В Уралск (Казахстан) има къща музей на М. Маметова, на улица Сарайшик, дом № 51 (Държавна институция „Мемориален музей М. Маметова“)[6] През 2010 г. е открит музей на Маншук в Актобе.[7]
 • Единствената фабрика за облекло в Астана носи името „Маншук Маметова“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • „Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь. Маметова Маншук Жиенгалиевна“. Пред. ред. коллегии [[Шкадов, Иван Николаевич. М. Воениздат. 1988. Т. 2 (Любов – Ящук). стр. 31 ISBN 5-203-00536-2
 • Чечеткина О.Батыр Маншук“ // Героини. Вып. I. (Очерки о женщинах – Героях Советского Союза). – М.: Политиздат, 1969
 • Халимульдина А. И. (Прокопенко), Халимульдин А. К. „Звездный час Маншук“. Алма-Ата: Жалын, 1985, 400 с.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Маметова, Маншук Жиенгалиевна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.