Марин Скопски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Марин Скопски
български духовник
Роден
ХІІ век
Починал
ХІІІ век

Религия Католическа църква

Марин Скопски (края на ХІІ век – началото на ХІІІ век) е български духовник, епископ на Скопие. Играе активна роля в сключването на унията с Римокатолическата църква по време на царуването на крал Калоян (1197 – 1207).

След като българският цар Калоян завладява Скопие в 1203 година, той, както постъпил и с Призрен, присъединява Скопската епархия към Търновската патриаршия. Заедно с други български епископи през есента на 1203 г. Марин Скопски изпраща писмо до папа Инокентий III с молба да им изпрати палиум (знак за пълномощията на духовния им сан):[1]

Прекланяйки своите вратове под десницата на неговото господство като пред най-свети отец и господин папа, с наведена глава и подвити колена поклон. На първо място грешник и смирен митрополит на пресветата църква на Велбъжд Анастасий; след него грешник и смирен митрополит на великата църква на Преслав Сава и епископът, ако и недостоен, на пресветата църква на Богородица в Скопие Марин; смиреният епископ на пресветата епископия на Призрен Аврам; грешник и смирен епископ на пресветата църква на блажения и преславен великомъченик Прокопий в Ниш Кирик и недостойният епископ и грешник на пресветата църква на Богородица във Видин Климент — ние те молим най-смирено като единствен наш пастир и вселенски отец и господар да благоизволите да ни изпратите палиум за пълнота на свещенослужителския сан, та и ние през всичките дни на нашия живот да не престанем да се молим за вашето велелепие.

Палиуми от папата обаче получават само примас Василий Търновски и архиепископите Сава Преславски и Анастасий Велбъждски.

Скопие попада във владенията на Стрез, а след смъртта му в 1214 година - в ръцете на епирския деспот Теодор Комнин. Към 1220 година на скопската катедра е византиецът Йоан.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Николова, Бистра. Устройство и управление на Българската православна църква (ІХ-ХІV в.). София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 1997. с. 222.
? скопски митрополит
(1204 – 1217)
Йоан I
     Портал „Македония“         Портал „Македония