Матиас Руст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Матиас Руст
Mathias Rust
германски авиатор
Матиас Руст, 2012 г.
Матиас Руст, 2012 г.

Роден

Религия Индуизъм

Уебсайт
Матиас Руст в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Матиас Руст (на немски: Mathias Rust) е германец, който е известен с това, че на 28 май 1987 година успява необезпокоявано да кацне на Червения площад в Москва с малък частен самолет. По това време Руст е 19-годишен пилот-любител, но успява да прелети разстоянието от Хелзинки (Финландия) до Москва, при прелитането си многократно е бил откриван и съпровождан от системата за ПВО, но поради организационни проблеми и съвпадение на обстоятелства е опознат като собствен спортен самолет и не е бил свален, което му дава възможност да се приземи близо до Кремъл в столицата на СССР.

Съдебният процес срещу Руст в Москва започва на 2 септември 1987. Той е осъден на четири години престой в трудов лагер с лек режим за хулиганство, незачитане на авиационните закони и преминаване на съветската граница. След като изтърпява 432 дни в затвор в Москва, той е пуснат под условие. Успява да се завърне в Западна Германия на 3 август 1988 година, след като бившият външен министър Андрей Громико, в ролята на председател на Върховния съвет на СССР, подписва документи за неговото помилване.

След завръщането си в Германия е осъждан многократно за дребни кражби и хулиганства. Живее дълго време сам, приема хиндуизма, има два брака зад гърба си, като една от съпругите му е дъщеря на индийски търговец на чай. Занимава се с различни професионални дейности, но накрая се насочва към преподаване на йога и банкови анализи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]