Медени поляни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Медени поляни
Общи данни
Население 708 души[1] (15 юни 2020 г.)
19,2 души/km²
Землище 38,53 km²
Надм. височина 1430 m, 1443 m
Пощ. код 4637
Тел. код 03547
МПС код РА
ЕКАТТЕ 47559
Администрация
Държава България
Област Пазарджик
Община
   кмет
Сърница
Неби Бозов
(ДПС)

Медени поляни е село в Южна България. То се намира в община Сърница, област Пазарджик.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Медени поляни се намира в планински район, или по-точно в Западните Родопи. Надморската височина на селото е около 1430 метра. Основният поминък на населението е животновъдството, събирането на диворастящи плодове и гъби. Голяма част от населението е безработно и е на социално подпомагане, но с проектите по НПСПОЗ вече много хора добиват трудови навици и имат желание за работа. Недоразвитата инфраструктура не привлича инвеститори, което е голям минус за местното население. Тук могат да се намерят добри специалисти като дървопреработватели и шивачки за шивашка промишленост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Нова махала /Йени махле, на турски език/, което до 1946 г. е броено към село Бабяк. Признато е от населена местност за село с указ 129 /обн.11 април 1961 г./. Населението е от българи-мюсюлмани(българомохамедани, т.е. „помаци“), българоговорещо и изповядва исляма.

Легендите разказват, че местното население се е заселило тук – високо в планината, за да се избегнат набезите на крадците, като по този начин са мислели, че животът ще им бъде по-спокоен и същевременно ще имат възможност за развитието на животновъдството, което е било основен поминък и е и днес.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основната религия, която изповядва местното население, е ислям.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

В селото има училище до осми клас, в което се обучават около 110 деца. Има и целодневна детска градина, в която добри учителки се занимават с около 30 деца. Има здравна служба, поща, кметство. Слабо развита инфраструктура, като основните проблеми са безработица, слаба водоснабдителна система, канализационна мрежа и недовършен път от около 4 км.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Медени поляни, а и в другите две-три села около него хората имат различен бит и култура. Носията, начинът на живот и много други се различават и то сериозно от сегашния начин на живот. Те са запазили нещо уникално в себе си от „оно време“. Те така и продължават все още да си носят някаква носия, която се среща само там. Правят на ръка или със стан много качествени одеяла, китеници от овча вълна. И най-екзотичната операция при правенето на тези завивки е тепавицата. Това е един голям каменен казан, направен до река или ручей. През канал водата влиза в тепавицата със страшна сила и там одеялата и китениците се обработват около 4 денонощия. На територията на кметството съществува основно училище „Георги Сава Раковски“. Училището е открито на 16 септември 1930 година и се е помещавало в стара турска казарма. През 1968 година е построена сегашната училищна сграда, в която се обучават по-малко от 85 деца до VIII клас. В съседство на училището съществува и целодневна детска градина, в която се обучават най-малките жители на кметството. В училището и детската градина се трудят над 20 местни висококвалифицирани педагогически кадри.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Редовно в селото се почитат както официалните празници, така и традиционните като двата байрамски празника – съответно Рамазан байрам и Курбан байрам, които нямат точно фиксирана дата, а са променливи според религиозния календар.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Кухнята е разнообразна и почти българска, готвят се традиционни ястия, но може би има ястие, което едва ли на друго място се готви – съдържа боб, ряпа, цвекло, захар, сушено говеждо или овнешко месо, картофи и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]