Мелнишка епархия (Богомилска църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мелнишка епархия
Местно име Ecclesia Melinguae
Църква Богомилска църква
Страна Византия
Център Мелник
Дата на закриване вероятно XΙΙΙ век

Мелнишката богомилска епархия (на латински: Ecclesia Melinguae) е богомилска църковно-административна единица, засвидетелствана във II половина на XII век с център в град Мелник, тогава във Византия. Мелнишката община е представена на еретическия събор в град Сан Феликс дьо Караман, Южна Франция, в 1167 година от Никита, епископа на Константинополската богомилска община, на която е била подчинена.[1] На събора Никита инструктира събралите се катарски епископи:

Помолихте ме да ви кажа дали правилата на ранната църква са умерени или строги. Казвам ви, че Седемте църкви на Азия бяха различни и отделени, и че нито една от тях не правеше нещо, което по някакъв начин да противоречи на друга. Сега църквите на Романия, Драговица, Мелник, България и Далмация са различни и отделни и никоя от тях не прави нещо, което да противоречи на друга. Затова те са в мир помежду си. Правете и вие така.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград, Редакция „Енциклопедия“, 1995. ISBN 954-90006-103. с. 102.
  2. Edward, Peters (еditor). Heresy and Authority in Medieval Europe. Documents in Translation. Philadelphia, University of Pennsylvania Press, 1980. ISBN 0812211030. с. 122.
     Портал „Македония“         Портал „Македония