Мийд (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мийд.

Изглед към язовира

Мийд (на английски: Lake Mead) е най-големият язовир в Съединените американски щати.

Разположен е на река Колорадо на 48 км югоизточно от Лас Вегас, на границата между щаите Невада и Аризона. Образуван е при строителството Хувър бент, и се простира на 180 км зад язовирната стена. Общият обем на водната маса на язовира е 35 км³. Водата от язовира Мийд достига до градовете в Южна Калифорния и Невада посредством акведути.

Язовирът е наречен в чест на Елууд Мийд, който е специално упълномощен от Бюрото по водни проекти на САЩ от 1924 до 1936 година по времето на планирането и проектирнето на Boulder Canyon Project, в резултат на който е изградена язовирната стена и езерото зад нея. През 1964 година е създадена Национална зона за отдих на язовира Мийд, която целогодишно предлага различни възможности за отдих.

В хода на строителството на язовирната стена, поради надигащите се води на река Колорадо, са евакуирани няколко населени места, най-известното от които е курорта Сент Томас. Всички селища остават потопени от водите на язовира, като по време на сух сезон могат да се видят руините им, заради спада на нивото на водите му.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]