Мийд (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Мийд.

Мийд
Местоположение
36.25° с. ш. -114.39° и. д.
Местоположение в САЩ
МестоположениеСАЩ (Невада, Аризона)
Надм. височина372 m
Построен1964 г.
Езеро
Дължина190 km
Дълбочина162 m
Площ640 km²
Воден обем32 236 km³
ПритокКолорадо
ОттокКолорадо
Мийд в Общомедия

Мийд (на английски: Lake Mead) е най-големият язовир в Съединените американски щати.

Разположен е на река Колорадо на 48 km югоизточно от Лас Вегас, на границата между щатите Невада и Аризона. Образуван е при строителството Хувър бент и се простира на 180 km зад язовирната стена. Общият обем на водната маса на язовира е 35 km³. Водата от язовира Мийд достига до градовете в Южна Калифорния и Невада посредством акведукти.

Язовирът е наречен в чест на Елууд Мийд, който е специално упълномощен от Бюрото по водни проекти на САЩ от 1924 до 1936 година, по времето на планирането и проектирането на Boulder Canyon Project, в резултат на който е изградена язовирната стена и езерото зад нея. През 1964 година е създадена „Национална зона за отдих на язовира Мийд“, която целогодишно предлага различни възможности за отдих.

В хода на строителството на язовирната стена, поради надигащите се води на река Колорадо, са евакуирани няколко населени места, най-известното от които е курортът Сент Томас. Всички селища остават потопени от водите на язовира, като по време на сух сезон могат да се видят руините им, заради спада на нивото на водите му.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]