Милорг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Милорг (абревиатура militærorganisasjon) е тайна военна организация по време на Втората световна война в Норвегия. Нейните членове участват в съпротива, саботажи, разузнаване, снабдяване, различни рейдове, шпионаж, транспорт на стоки, внасяни от други страни, освобождаване на норвежки затворници и ескорт на граждани по море до неутрална Швеция.

Милорг е сформирана през май 1941 г. след нацистката окупация от април 1940 г., с цел организиране на различни групи, които желаят да участват в Съпротивата. В началото Милорг не е добре координирана с Управление Специални операции (Special Operations Executive / SOE), британската организация за планиране и провеждане на съпротивителни движения в други страни. Милорг е присъединена към Норвежката отбрана през ноември 1941 година от формалното норвежко правителство, което се е преместило в изгнание в Лондон, но SOE все още действа независимо. Тази липса на съгласуваност причинява поредица от инциденти, създали язвителност вътре в самата Милорг. SOE променя своята политика в края на 1942 г. и от този момент усилията на двете организации са съвместни.

Най-вече, страхувайки се от репресивни мерки, като трагедията при Телаваг, Милорг стои в сянка първонално, но придобива по-офанзивен облик след като неин лидер става Йенс Кристиян Хауге.

До германската капитулация на 8 май 1945 г. от Милорг са обучени и предоставени 40 000 войника. Те играят важна роля в стабилизирането на страната в този решителен момент.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Milorg“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.