Милош Обилич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Милош Обилич
Картина на Александър Добрич от 1861 година
Картина на Александър Добрич от 1861 година
Характеристики
Починал28 юни 1389 г.
Косово поле
Милош Обилич в Общомедия

Милош Обилич (на сръбски: Милош Обилић) е легендарен герой от сръбските епически народни песни.

Макар най-ранните писмени сведения за него да са от края на XV век, той започва да играе важна роля в легендите за Косовската битка от 1389 година, които му приписват убийството на османския султан Мурад I, превръщайки го в сръбски национален герой. Въпреки това първите писмени свидетелства за Косовската битка не споменават неговата личност и име[1]. Християнският войник, убил султан Мурад, остава анонимен в продължение на два века след битката и чак в края на петнадесетото столетие се появява името Милош Обилич в записките на архиепископ Петър II Петрович Негош.

В действителност не е доказано, че такава личност е съществувала. Първото съобщение за Косовката битка е направено само 12 дни след като тя се състояла и принадлежи на дякон Игнатий, руски дякон, посетил по същото време Константинопол[2][3]. Единственото, което той оповестява в своите записки е, че някакъв предан рицар на княз Лазар Хребелянович бил оклеветен като предател и за да докаже своята невинност, той влязъл в турския лагер, представяйки се за дезертьор и убил султана[4]. В по-късни преписи на ръкописа на дякон Игнатий името Милош Обилич е добавено, но то не присъства в оригинала[5].

Друг съвременник на събитията, канцлерът на Флоренция К.Салутати, в свое писмо от 20 октомври 1389 г. също съобщава за убийството на султана без да назовава конкретно име, твърдейки, че то е дело на един от дванадесетте християнски рицари, успели да пробият османските редици[6].

За първи път името на убиеца на Мурад I е посочено около 1497 т. в мемоарите на Константин Михайлович, сръбски еничар от село Островица. Той отбелязва, че убиецът е Милош Кобица[7]. Три десетилетия по-късно, през 1530 г., се появява отново конкретно име този път в мемоарите на словенския монах Бенедикт Курипечич, който пътува през Балканите и посещава гроба на Мурад на Косово поле. По този повод той разказва и за убиеца на султана, наричайки го Милош Кобилович[8].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]