Минен крайцер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Минният крайцер „Капитан Сакен" в южния залив на Севастопол

Минен крайцер в края на 19 век и началото на 20 век са се наричали големите миноносци с водоизместимост 400 – 700 t с усилено артилерийско и минно въоръжение за унищожаване миноносците на противника. Минните крайцери имат до 15 оръдия калибър до 47-mm или 2 – 3 оръдия 75-mm. Съгласно приетите в онези времена класификации се отнасят към корабите от 2-ри ранг и служат за отразяване на минни атаки и разузнаване.

Русия[редактиране | редактиране на кода]

Първият в Русия минен крайцер – „Лейтенант Ильин“ е заложен 1885 г., спуснат на вода – 12 юни 1886 г. и влиза в строй 1887 г. Външно прилича на френския минен крайцер „Кондор“, но има двойно по-дебела бронирана палуба и почти двойно по-малка водоизместимост. Крайцерът е кръстен в памет на героя от Чесменското сражение от 1770 г.

Всичко в периода 1889 – 1896 г. са построени 9 минни крайцера:

  • Тип „Абрек“ (проект на фирмата „Крейтън“)

До 10 октомври 1907 г. като минни крайцери са класифицирани и ескадрените миноносци от първите серии (водоизместимост над 600 тона):

  • Тип „Финн“ („Доброволец“, „Московитянин“, „Емир Бухарский“, „Финн“)
  • Тип „Всадник“ („Уссуриец“, „Амурец“, „Гайдамак“, „Всадник“)
  • Тип „Лейтенант Шестаков“ („Лейтенант Шестаков“, „Капитан Сакен“, „Капитан-лейтенант Баранов“, „Лейтенант Зацаренный“)
  • Тип „Украйна“ („Войсковой“, „Украйна“, „Туркменец-Ставропольский“, „Забайкалец“, „Донской казак“, „Страшный“, „Стерегущий“, „Казанец“)
  • Тип „Охотник“ („Пограничник“, „Генерал Кондратенко“, „Охотник“, „Сибирский стрелок“)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Минный крейсер“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​