Мис Америка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кандидатките за «Мис Америка 2003» на авиабазата Андрюс

Мис Америка (на английски: Miss America) e ежегоден конкурс по красота, на който се избира най-красивата жена на Съединените американски щати.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият конкурс «Мис Америка» се е състоял на 7 - 8 септември 1921 г. в Атлантик Сити. На него победителка станала Маргарет Горман, с титлата «Прелестта на Атлантик Сити» (Atlantic City Pergeant). Следващата година конкурсът е преиминуван в сегашното «Мис Америка», а М. Горман получила тази титла със задно число. Първите конкурси по красота в Атлантик Сити са се провеждали с основната цел да привлекат туристи.

М.Горман, първата «Мис Америка» (1921)

Най-голям интерес в програмата на конкурса у зрителите предизвиквали представянето на претендентките в бански костюми. След като победителката от 1951 г. Йоланда Бетбезе отказала да позира пред фотокамери в такова облекло, производителите на плажна мода отказали да спонсорират по-нататък конкурса и организирали собствени съревнования — Мис САЩ и Мис Вселена. От 1954 г. конкурсът «Мис Америка» започнал да се излъчва директно по телевизията. Наи-високи телеквоти конкурсът имал през 60-те години на XX-ти век.

До средата на 1970-те години тъмнокожи жени не са се допускани до участие в конкурсите. Това довело до създаване през 1968 г. на конкурса Мис Черна Америка. В същото време провеждането на тези конкурси били провеждани под атаката на войнстващи феминистки. През 1984 г. се разразил нов скандал, свързан с «Мис Америка», когато първата чернокожа победителка на конкурса Ванеса Лин Уилямс била принудена да се откаже от спечелената титла след като станали известни нейни фотографии в разголен вид за списанието «Penthouse», направени преди конкурса.

През 2005 г. когато за първи път телезрителите не могли да достигнат 10 милиона, телекомпанията ABC се отказала от по-нататъшна транслация на конкурите «Мис Америка», продавайки правата си на «Каунти Мюзик ТВ». От 2006 г. конкурсът се премества от септември през януари, като от Атлантик Сити, е преместен в Лас Вегас.

През 2011 г. победителка на конкурса става 17-годишната Тереза Сканлън от Небраска.

Ерика Харълд, «Мис Америка 2003»

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Конкурсът «Мис Америка» е многокръгов. Отначало се избират местни «мис» за отделните градове - например «мис Маями». След това се избират «мис» от всеки щат, както и от столицата на страната град Вашингтон. От 2004 г. освен представителкитец от щатите и столицата в конкурса «Мис Америка» може да участва и «мис Вирджински острови».

Самият конкурс във всички кръгове се състои от съревноваване в 4 дисциплини.

  • По време на «интервю» момичетата трябва да покажат своето умение да провеждат беседа, удачно и остроумно да отговарят на въпросите.
  • В съревнованието за «таланти» участничките показват своите способности в различни области — по правило в пеенето, танците, изпълнения на музикални инструменти.
  • Ревюто по бански костюми е конкурс за добрата фигура на кандидатките. Момичетата сами си избират плажното облекло, обикновено това са бикини. В същото време съществуват строги правила за съблюдаване на «нравственост».
  • Във вечерни тоалети момичетата демонстрират своето умение свободно и елегантно да се движат по залата или подиума.

От 2003 г. е въведено допълнително съревнование на участничките в спортни дрехи (Casual Wear).

Победителките от конкурса получават парични стипендии, които помагат на момичетата в по-нататъшната им кариера или да получат добро образование. За тях също са открити вратите за света на киното и фотомоделите. В международни конкурси победителките не участват.

Най-много пъти наградата «Мис Америка» са печелили представителките от Калифорния, Оклахома и Охайо (по 6 пъти).