Мишел Йожен Шеврьол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мишел Йожен Шеврьол
френски химик

Роден
Починал
9 април 1889 г. (102 г.)
Научна дейност
Област Химия
Мишел Йожен Шеврьол в Общомедия

Мишел Йожен Шеврьол (1786 - 1889) (на френски Michel Eugène Chevreul) е френски химик и физик с принос към изучаването на мазнините.

Роден е в Анже в семейството на лекар.

Изследва главно състава на мазнините и осапуняването им.Работи върху цветовете и багренето, получаването на чисти мастни киселини и производство на свещи.

Като професор по химия в Париж, Шеврьол прави задълбочени изследвания на сапуна. В резултат на проучванията му се раждат много научни статии, които водят началото си от 1813 година, а кулминацията им е забележителният му труд върху животинските мазнини „Изследвания върху мазнините с животински произход”, публикуван през 1823 година. В тази публикация за първи път се появява думата холестерол.

През 1816 г. успял да отдели два глицеролови естера от животински мазнини. През 1825 г. на името на Шеврьол и Гей Люсак бил издаден патент за производство на стеаринови свещи. В писмо до Шеврьол, А. Хофман пише: "Вашата ръка е тази, която отвори източника за светлина на целия признателен свят...Както изглежда, стеариновите свещи не са застрашени дори от осветлението на бъдещето - електрическата светлина".

Забележителната поредица от трудове на Шеврьол включва публикации върху човешкото възприемане на контрастни цветове. Това води до закона за едновременния контраст на цветовете, който ще има сериозно влияние върху импресионизма. Освен това той е пионер и в изучаването на геронтологията и ще остане в историята като обект на първото фото интервю през 1886 година.

Връзка между артеросклерозата и холестерола е спомената през 1889 година, по съвпадение годината, в която Шеврьол постига може би най-голямата си слава. Името му е изписано върху Айфеловата кула в момента на откриването й, а той е почетен като един от 72-мата най-изтъкнати френски таланти в областта на науката и инженерството.#виж [[1]]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]