Момина клисура (пролом на Места)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Момина клисура.

Момина клисура
Останки от крепостта Момина кула
Останки от крепостта Момина кула
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.7247° с. ш. 23.6919° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград
Надм. височина642 m
Дължина27 km
Типпролом
РекиМеста
Изглед от пролома Момина клисура на река Места, снимка от Момина кула

Момина клисура е пролом на река Места в Област Благоевград (Община Банско и Община Гоце Делчев).

Намира се между Северен Пирин на запад и рида Дъбраш (най-западната част от Западните Родопи) на изток. Свързва най-югоизточната част на Разложката котловина на север с най-северната част на Гоцеделчевската котловина на юг.

Проломът е с дължина около 27 km, а средната му надморската височина е около 642 m. Той е тесен със стръмни склонове, всечени в скален праг от метаморфни скали, старотерциерни седименти и вулканит. При протичането на Места през пролома в нея от дясно се влива река Ретиже.

Започва източно от град Добринище, при устието на Безбожка река, на около 693 m н.в. и се насочва на юг-югоизток. В района на село Места е средата на пролома, където надморската му височина е около 642 m. Завършва югоизточно от село Господинци в Гоцеделчевската котловина на 544 m н.в.

По протежението му са разположени селата Филипово, Места и Господинци, както и останките от късноантичната и средновековна крепост Момина кула край село Кремен и на друга крепост при село Господинци.

През пролома преминава участък от 27,4 km от второкласния Републикански път II-19 СимитлиБанскоГоце ДелчевГКПП Илинден - Ексохи (от km 51 до km 78,4).

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]