Монголско нашествие във Волжка България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монголско нашествие във Волжка България
Информация
Период1223 (първо), 12291230 (второ), 1236 (трето)
МястоВолжка България
РезултатМонголска победа
Страни в конфликта
Монголска империя
част от волжко българската аристокрация
Волжка България
Кумани
Мордва
Командири и лидери
Субетей
Джебей
Кукудай
Бубеде
Бату хан
Кулкан †
Гази-Барадж Бурундай
Габдула Челбир
Алтън бек
Бичман†
Хазан†
Алтънчач
Пуреш
Пургаз
Сили
поне 300 000 ?
Жертви и загуби
тежки тежки, унищожени са красиви български градове, избита е голяма част от населението

Монголско нашествие във Волжка България се осъществява от 1223 г. до 1236.

Монголските кампании[редактиране | редактиране на кода]

През 1223 след победата над руските и кипчакските армии в битката при Калка, монголската армия под ръководството на Субутай и Джебей е изпратена да покори Волжка България. Дотук в историята войските на Чингис хан са разглеждани като непобедими. Обаче през 1223 прабългарите побеждават монголците при така наречената Овчата битка. Армия водена от волжко-българския елтебер (цар) Габдула Челбир, заедно с армиите на мордовските принцове или инязорите Пуреш и Пургаз побеждават силите на Чинги Хан през 1223 близо до завоя на река Самара, една от първите загуби на монголците. След поредица тежки сражения, изморената монголска армия тръгва надолу по поречието на Волга. Междувременно руснаците продължават атаките си срещу Волжко-българската държава с цел да превземат богатия район.

Монголците се завръщат през 1229 под командването на Кукдай и Бубеде. Техните сили побеждават волжко-българските гранични отряди на река Урал и започват да окупират горната част на долината Урал. Няколко години по-късно, през 1232 монголската конница подчинява югоизточната част на Башкирия и окупира южните части на самата Волжка България. Въпреки това монголците не успяват да превземат главните градове на България.

Следвайки провала на няколко волжко-български управителя да се обединят за обща защита, монголците нападат отново през 1236, водени от Бату хан. Техните сили, наброяващи 300 000 души, обсаждат и превземат Биляр, Болгар, Суар, Жукотин и други градове и замъци на Волжка България. Населението е избито или продадено в робство. Волжка България става част от владенията на Джучи, по-късно известни като Златната орда.

Преместване на населението[редактиране | редактиране на кода]

Оцелялото земеделско население е принудено да напусне земите. По-голямата част се заселва по поречието на река Кама и северните райони. Околността около град Казан става новият център на прабългарите. Казан и Чали стават нови главни политически и търговски центрове.

Някои градове – като Болгар и Жукотин са възстановени, но остават главно търговски центрове и населението им, в по-голямата част, не е прабългарско.

Въстания[редактиране | редактиране на кода]

След като монголците заминават за да превземат Русия, прабългарите въстават. Монголците се връщат и потушават въстанието.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

В средата на 14 век някои княжества на Волжка България стават по-независими и дори секат собствени монети. Някои от тези княжества дори са управлявани от прабългари. През 1420-те Кашанското княжество под управлението на Гиасетдин на практика става независимо от Златната орда. През 1440-те всички земи с прабългарско население стават част от Казанското ханство, което се управлява от монголските династии. Ханството също включва земите на марийците и чувашите, докато владетелите на териториите на башкирите, удмуртите и мордовците стават васали на Казан. Тези народи традиционно са били под икономическо и културно влияние от Волжка България.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]