Монолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Монологът е продължителна реч (устна или писмена) на герой в драматично произведение, който споделя мислите си или дори се обръща уж към друг герой пред публика, а също и говори конкретно на публиката. Монолозите са чести елементи в театралните пиеси, анимациите, понякога във филмите, поемите и прозата. Монологът е също форма на драмата, използва се, за да послужи за вникване в мислите и чувствата на героите чрез така наречения омнисцентен, тоест всезнаещ наратор.

В края на 19 век се появява и комичният монолог, най-често изнасян на сцена като част от вариететна програма. Днес комичните монолози са отделен жанр, на който са посветени цели телевизионни програми, представления и състезания.

Известни монолози[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Monologue“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.