Московска конференция (1943)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Московска конференция.

Московската конференция през 1943 година е геополитически форум с участието на министрите на външните работи на СССР, САЩ и Великобритания. Провежда се в Москва между 19 и 30 октомври 1943 г. [1] [2].

На конференцията са разгледани следните по-съществени въпроси: [3]:

  1. Съкращаване времето за успешното приключване на световната война срещу Германия и нейните съюзници в Европа. По-този въпрос, като главно мероприятие, се счита поетия твърд англо-американски ангажимент за откриването на втори фронт в Европа – в Северна Франция. В замяна присъединяването на СССР към формулата на безусловната капитулация, САЩ и Великобритания се съгласяват да фиксират и срок за откриването на този втори фронт – есента на 1944 г., при наличието на благоприятни метереологични условия за това в района на Ла Манша, както и при значително съкращаване на германските военновъздушни сили в Северозападна Европа. [1].
  2. На Московската конференция е приет важен документ – т.нар. Московска декларация, според който СССР декларативно се присъединява към т.нар. безусловна капитулация на Германия и нейните съюзници в Европа.
  3. Третият съществен въпрос решен на тази Московска конференция е този за необходимостта от поствоенно сътрудничество между страните, с оглед на това в Европа да се установи политическа, икономическа и социална сигурност в интерес на уговарящите се.

На практика, в резултат от стиковката и решенията ѝ, са проведени и трите последвали съюзнически срещи на върха:

  1. Техеранска конференция;
  2. Ялтенска конференция;
  3. Потсдамска конференция.[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б А.А. Громыко. Московская и тегеранская конференции 1943 года. // История внешней политики СССР 1917-1980 гг. Архивиран от оригинала на 21 април 2013. Посетен на 2013-1-1. (на руски)
  2. Московска конференция
  3. Московская конференция 1943 г. СССР, США и Англии. // Федеральный портал. Архивиран от оригинала на 21 април 2013. Посетен на 2013-4-9. (на руски)
  4. Результаты Московской конференции 1943 года. // Архивиран от оригинала на 21 април 2013. Посетен на 2013-4-9. (на руски)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]