Мостин Дейвис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мостин Дейвис
Mostyn Llewellyn Davies
британски офицер
Роден
Починал
23 март 1944 г. (33 г.)

Мостин Люелън Дейвис (на английски: Mostyn Llewellyn Davies) е британски офицер, майор. Офицер за свръзка между Британската армия и т. нар. Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА) в България по време на Втората световна война.[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мостин Дейвис е роден на 26 юни 1910 г. в Лондон. Учи в „Charterhous“ и „Magdalen College“ (Оксфорд). Работи като експерт-счетоводител в „Trinity House“.

При началото на Втората световна война постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в УСО. Участва в мисии в Западна Африка, САЩ и Южна Америка. Жени се на 6 август 1942 г. в Лагос, Нигерия. През лятото на 1943 г. е изпратен в мисията на УСО в Кайро.[2]

На 15 септември 1943 г. британска военна мисия Mulligatawny: командир майор Мостин Дейвис, сержант Ник Мървин (Монро), сержант Джон Уолкър, сержант Уот и сержант Шейн е спусната с парашути около с. Цървена вода, западно от планината Караорман в Югославия.

След дълъг преход се установява в с. Църна Трава при Вранския партизански отряд на ЮНОА, командир Живоин Николич (Бърко). Влиза в контакт с Главния щаб на НОВА чрез Владо Тричков и Делчо Симов. В началото на 1944 г. към мисията се присъединява и майор Франк Томпсън. Осъществява подробно изучаване структурата и състава на НОВА, ОФ и Българската армия. Координира доставките на британско оръжие за българските партизански подразделения.[3]

На 23 март 1944 г. в състава на Косовската партизанска бригада е убит в сражение с български армейски подразделения при с. Ново село, Сурдулишко в района на Чемерник планина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на антифашистката борба в България, т. II 1943/1944 г., С., 1976, с. 116 – 117
  2. www.iwm.org.uk
  3. Котева А., Котев К., Британското разузнаване в България, С., 2003, с. 138 – 141