Мостове на Струга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
награда „Мостове на Струга“
Церемония по връчване на наградите през 2013 г.
Присъждана за международна награда за най-добра дебютна поетична творба
От фестивален съвет на Стружки вечери на поезията
Място Струга
Държава  Северна Македония
Парично
възнаграждение
и издаване на представителна книга с поезия на лауреата
Връчена за първи път 2004 г.

Наградата „Мостове на Струга“ (на македонска литературна норма: награда Мостове на Струга) е международна литературна награда на ЮНЕСКО, присъждана от организационния съвет на фестивала „Стружки вечери на поезията“.

Наградата се присъжда за най-добра поетична сбирка на поет-дебютант.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Наградата е учредена през 2003 г. За наградата могат да кандидатствуват автори под 35 години, които трябва да изпратят три екземпляра от дебютната си книга, както и поне пет стихотворения преведени на английски език.[3] Наградата включва статуетка, парична сума и издаване на книга от поета лауреат в превод на македонски литературен език.

Наградата се връчва на международното поетично представяне „Мостове“ на устието на река Черни Дрин в Струга (оттичането ѝ от Охридското езеро) пред хилядна публика.[1]

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Награда „Мостови на Струга““ в Уикипедия на македонски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Литература“         Портал „Литература