Стремски мост (Стряма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стремски мост
Германският мост[1]
Основни данни
Предназначениепътен мост
Пресичарека Стряма
МестоположениеКалековец, Община Марица
Стряма, Община Раковски
По-горенСтремски мост (Ръжево Конаре)
По-доленМост на автомагистрала „Тракия
Технически данни
Обща дължина143,50 m
История
Построен2013 г.
Строител„Хидрострой“ АД
Стойност3,6 млн. лв.
Карта
Карта
Местоположение в Раковски, Калековец, Стряма
Стремски мост в Общомедия

Стремският мост е пътен мост в община Раковски, част от Републикански път II-56. Разположен е в землището на село Стряма и пресича река Стряма.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бетонният мост през 1985 г.

Бетонният мост на река Стряма между селата Стряма и Калековец е бил построен през 1928 г. по време на възстановителните работи след Чирпанското земетресение. Мостът е бил стоманобетонов, с три отвора и обща дължина 62 м. През 1942 г. е бил павиран от германски инженери, затова е известен и като Германския мост.

Вследствие на продължаващите три дни проливни дъждове, около 13,30 ч. на 19 ноември 2007 г. пропада първият стълб на бетонния мост, което затваря Републикански път II-56. Това налага повече от 5 години, автомобилите да заобикалят през ловното стопанство „Чекерица”, за да стигнат до общините Раковски и Брезово. Така маршрутът се удължава с близо 12 км.[1] Преди инцидента коритото на реката се продълбава без контролно, тъй като се вадят инертни материали за строителни цели включително и за стоящата се на близо Индустриална зона „Раковски“.

През 2008 г. е изготвен технически проект за нов мост с обща дължина 143,50 м.[2] Строителството на новия мост - 7-отворно съоръжение - започва на 12 октомври 2012 г.[1] Мостът е завършен и отворен за автомобили през август 2013 г.[3] Новият мост е изграден 90 м южно от мястото на стария мост. Предишният мост на реката е на 10,25 км в село Ръжево Конаре, а следващият на 3,8 км на автомагистрала „Тракия“.

Паметник[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че насилствено отвлечените отец Флавиан Манкин и двама от неговите миряни – Гено Буров и Рафаел Пеев през октомври 1944 г. по време на следобедната служба в църквата „Свети Архангел Михаил“ в село Секирово са убити рано сутринта на 21 октомври 1944 г. в гората около река Стряма. На сутринта някои селяни, отиващи към Пловдив виждат мъртвите им тела до моста на река Стряма.[4]

На предполагаемото място до моста на река Стряма през септември 2014 г. е издигнат кръст във връзка със 70-годишнина от гибелта на Флавиан Манкин и неговите миряни.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]