Мутимир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мутимир
сръбски владетел
Лични данни
Управление 850-892
Роден
9-ти век
сръбски земи
Починал
892
Предшественик Властимир
Наследник Първослав
Семейство
Потомци Първослав, Бран и Стефан

Мутимир е сръбски княз и владетел, син на Властимир. След смъртта на Властимир тримата му синове си поделят владението на сръбската територия, която тогава е под короната на византийския император.

В началото на своето управление хан Борис предприема военен поход срещу сръбските земи. Според Васил Златарски той започва през 854, а според други източници 863 или 870 г. Кампанията не е успешна и се налага лично българския владетел да се намеси, за да бъде освободен престолонаследника Владимир-Расате с 12-те пленени велики боили. Мирът е сключен, като сърбите обдаряват Борис I и изпращат по искане на българския владетел синовете на Мутимир - Бран и Стефан да съпроводят пратеничеството от Достиника до българската гранична крепост Рас. De administrando imperio

При управлението на Мутимир сърбите са окончателно покръстени (867-874).

Със сключването на "Вечния мир" с българите е прекратен съюзът с Византия. Започва междуособна борба между тримата синове на Властимир - Мутимир, Строимир и Гойник. В нея около 872 г. надделява подкрепеният от българите Мутимир. Той залавя братята си и ги изпраща в столицата (Плиска) на България. [1] Князът оставя при себе си само Петър – синът на Гойник, който по-късно избягва в Хърватия.

Мутимир има трима сина :

През 890 г. след смъртта си княз Мутимир е наследен от сина си Първослав.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хронологична енциклопедия на света, том VI, Велико Търново.. ЕЛПИС, ISBN 954-557-003-X, 1991.
Властимир сръбски княз (852/860 – 890) Първослав